Eksperter: Politikere vildleder vælgere om de 800.000 forsørgede

Kritik: Flere økonomer og forskere kritiserer politikerne for at bruge antallet 800.000 om offentligt forsørgede i den arbejdsdygtige alder. Virkeligheden er langt mere nuanceret, lyder kritikken.

Artiklens øverste billede
Ægteparret Bente og Torben Poczka er på offentlig forsørgelse.

Det er at stikke blår i øjnene på vælgerne, når politikere giver danskerne det indtryk, at der står en gruppe på omkring 800.000 danskere i den arbejdsdygtige alder på offentlig forsørgelse, som ved hjælp af nogle få politiske greb kan sendes ud på landets arbejdspladser.

I bedste fald er det kun omkring 160.000 af de knap 800.000, der i realiteternes verden kan være parate til at komme i job inden for en overskuelig fremtid på fem-syv år, vurderer flere økonomer og forskere.

Ægteparret Bente og Torben Poczkaj er blandt de knap 800.000 danskere i den arbejdsduelige alder, som er på offentlig forsørgelse. De er begge på kontanthjælp og har sygdomme, der betyder, at kommunen vil arbejdsprøve dem for at afgøre, om de kan komme ud at arbejde.

Forhenværende rigsstatistiker og chef for Danmarks Statistik Jan Plovsing har gennemgået gruppen af de knap 800.000 offentligt forsørgede på baggrund af, at flere partier omtaler denne gruppe som en samlet gruppe i debatter og valgoplæg.

Han mener, at alene det faktum, at gruppen på de knap 800.000 omfatter omkring 53.800 på barsel, 53.600 på dagpenge og 221.500 på førtidspension – alle tre grupper med personer, hvor der altid vil være nogle, der har brug for forsørgelse – er med til at illustrere, at det giver et skævt billede at omtale de 800.000 på offentlig forsørgelse under ét.

»Jeg er helt enig med de politikere, som vil gøre op med antallet af personer i den arbejdsduelige alder, der er på offentlig forsørgelse. Det er bare helt urealistisk, at alle kommer i arbejde. Hvad jeg savner i debatten, er, hvilke forhold politikerne konkret vil ændre, og hvilken virkning de mener, det vil have. De bør blive mere konkrete, for tallet 800.000 dækker over en meget blandet landhandel,« siger Jan Plovsing.

Realistisk i job: 160.000

Han når frem til, at omkring 160.000 af de knap 800.000 kan skaffes i arbejde inden for en periode på fem-syv år, og det er kun, hvis der føres en mere erhvervsvenlig politik, samtidig med at der indføres en række incitamenter til at arbejde og begrænsninger på adgangen til offentlige ydelser.

Det ville gavne debatten, hvis man delte op i de to grupper af offentligt forsørgede og fokuserede på dem, som realistisk set kunne komme ind på arbejdsmarkedet.

Jørgen Søndergaard, formand for Arbejdsmarkedskommissionen

Flere økonomer er enige i skønnet på de 160.000 og i, at politikerne er med til at forvirre vælgerne med omtalen af 800.000 offentligt forsørgede, når diskussionen handler om at få flere i arbejde.

Tal slynget ud

Formanden for Velfærdskommissionen, professor Torben M. Andersen fra Aarhus Universitet, siger:

»Det er noget problematisk at slynge tallet på de 800.000 ud. Der er den åbenbare risiko, at folk får det indtryk, at det drejer sig om en stor homogen gruppe, og det er langt fra tilfældet. Politikerne bør være mere præcise og konkrete og sige, hvilke grupper på offentlig forsørgelse de realistisk set forestiller sig kan komme ud på arbejdsmarkedet.«

Professor Jørgen Goul Andersen fra Aalborg Universitet er enig:

»Det ville være bedre for samfundsdebatten, hvis man fokuserede mere præcist på, hvad man talte om, når man brugte tallet 800.000. Man stikker vælgerne blår i øjnene, hvis man giver det indtryk, at det er folk, der alle kan tage et job. Politikerne burde tale mere målrettet om, hvem det er, man potentielt mener, kunne komme i arbejde ud i et job,« siger Jørgen Goul Andersen.

Formanden for Arbejdsmarkedskommissionen, forskningsleder Jørgen Søndergaard fra SFI, siger, at politikerne bør skelne mere mellem de forskellige grupper af offentligt forsørgede i den kommende valgkamp:

»Det ville gavne debatten, hvis man delte op i de to grupper af offentligt forsørgede og fokuserede på dem, som realistisk set kunne komme ind på arbejdsmarkedet. At tale om en stor gruppe på knap 800.000 skaber et forkert billede hos vælgerne,« siger Jørgen Søndergaard.

Venstre vil bruge 800.000

Et af de partier, der bruger tallet 800.000 offentligt forsørgede i et valgtema om, at det skal kunne betale sig at arbejde, er Venstre. Her siger politisk ordfører, Inger Støjberg:

»Vi bruger de 800.000 for at beskrive Danmarks største socialpolitiske og økonomiske udfordring. Vi har aldrig påstået, at vi fra den ene dag til den anden kunne flytte 800.000 danskere fra et liv på offentlig forsørgelse til et liv på arbejdsmarkedet. Vi ved godt, at nogle af disse mennesker aldrig nogensinde vil kunne komme i et almindeligt fuldtidsjob. Men vi vil blive ved med at bruge det overliggende tal på 800.000, for det er det tal, som bedst beskriver den socialpolitiske og økonomiske udfordring i Danmark.«

Omkring 53.000, som er med i gruppen på de knap 800.000, er på barselsorlov. Vil Venstre lave barselsreglerne om?

»Nej, men de tæller jo stadigvæk med i statistikken, og de koster jo penge uanset hvad,« siger Inger Støjberg.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.