Venstre-bagland efterlyser klare svar på, hvad der er Løkkes politik

Valgår: På centrale områder er det umuligt at forklare vælgerne, hvad Venstres politik er, lyder det.

Artiklens øverste billede
Benny Damgaard, hovedbestyrelsesmedlem og kommuneforeningsformand på Lolland, efterlyser »noget mere håndgribeligt« fra V-formanden. Til sammenligning gav Løkke Rasmussens forgænger, Anders Fogh Rasmussen, netop nogle løfter, som vælgerne havde mulighed for at måle: Var de indfriet, eller var de ikke, mener han.

Venstre ved du, hvor du har.

Sådan lød Venstres valgslogan for år tilbage, men forud for dette års folketingsvalg er der på flere centrale områder tvivl om politikken.

Det mener i hvert fald flere af partiets aktive, som efterlyser klarere meldinger fra partiformanden.

»Det er svært at være kandidat, hvis man ikke ved, hvad man skal mene. Man vil gerne vide, hvad chefen vil. Hvad skal vi? Hvor skal vi hen?« siger Colette Brix, V-folketingskandidat i Valby.

Ifølge hende mangler Venstre klare svar på, hvad der efter et valg skal ske med kontanthjælpen, og om regionerne skal bestå, eller om de skal nedlægges:

»Der er nogle virkelig store spørgsmål, som vi ikke har svar på, og det bryder vælgerne sig ikke om. De kan ikke lide slinger i valsen.«

Også Benny Damgaard, hovedbestyrelsesmedlem og kommuneforeningsformand på Lolland, efterlyser »noget mere håndgribeligt« fra V-formanden end de fem mærkesager, som han har opstillet.

Han peger på sundhedspolitikken som et område, hvor meldingerne bør være mere klare.

»Det er så nemt at sige, at vi har et godt sundhedsvæsen, der skal gøres endnu bedre – det er alle enige i. Jeg møder både vælgere og medlemmer, som efterlyser noget, man kan måle. Hvis vi sagde, at ventelisterne skulle halveres, var det noget, som folk kunne forholde sig til,« siger Benny Damgaard, der mener, at Lars Løkke Rasmussens forgænger, Anders Fogh Rasmussen, netop gav nogle løfter, som vælgerne havde mulighed for at måle: Var de indfriet, eller var de ikke?

Keld Valentin er byrådsmedlem for Venstre i Haderslev. Han mener ikke, at partiformanden lever op til det slogan, som fyldte kampagnematerialet i 1990’erne, og som mange Venstrefolk stadig ynder at benytte: »Venstre ved du, hvor du har.«

»Så skal vi også fortælle, hvor vi er. Det er simpelthen bare en opfordring til, at vi bliver mere konkrete,« siger Keld Valentin, der presser på for et klart svar på, hvordan et moderne kontanthjælpsloft skal se ud.

»Man har sagt, at man vil lave et kontanthjælpsloft, men det siger ikke nok. Det er en overskrift, som berører utrolig mange mennesker, og derfor skal man være mere ren i spyttet. Vi bliver nødt til at fortælle borgerne, hvad vi vil, og hvordan det kommer til at påvirke borgerne, så det ikke kommer som en overraskelse bagefter,« siger han og gør det klart, at han var tilhænger af Foghs kontraktpolitik.

»Så var der ikke nogen slinger i valsen. Man vidste, at det, der blev lovet inden valget, også kom til at ske.«

Kan tabe valget

I dele af baglandet er analysen, at manglende konkrete udmeldinger fra Lars Løkke kan føre til et valgnederlag.

»Jeg frygter, at vi ikke når i mål med det her, fordi vi ikke kan levere varen,« siger en kilde, som ikke ønsker sit navn frem.

Et anonymt folketingsmedlem er på samme linje: Thorning vinder, hvis ikke Løkke melder ud, hvad han vil, lyder det.

»Jeg forstår ikke taktikken. Jeg kan godt se, at Lars Løkke er bange for at komme ud med noget, som han måske ikke kan leve op til, men på den anden side har det været pinligt at se Inger Støjberg sidde og ikke kunne forklare, hvad kontanthjælpsloftet går ud på,« siger folketingsmedlemmet.

Preben Rudiengaard sad i Folketinget for Venstre frem til 2011. I dag holder han et hav af foredrag.

»Her møder jeg mange mennesker, og når vi sidder og drikker kaffe, spørger de, hvad det egentlig er, Venstre vil. Det er beskæmmende. Vi skal ud af busken og fortælle, hvad vi vil – det forlanger jeg af mit parti,« siger Rudiengaard, der mener, at partiformanden holder sig for meget til sine fem mærkesager.

»De er i sig selv udmærkede, men vi er nødt til at svare på, hvordan vi kommer derhen. Det kan godt være, at Lars er bange for at miste vælgere, hvis han bliver konkret, men danskerne er jo ikke sådan en flok jubelnarer. De vil vide, hvad vi vil, og så kan det godt være, at nogle løber fra os, men andre vil glæde sig over et parti, der er klart i mælet,« siger han.

Is i maven

Andre i partiet roser Løkke for ikke at være mere konkret, end han er.

»Hvis vi fortæller vores politiske modstandere, hvad vi vil føre valgkamp på, giver vi dem alle muligheder for at komme i stilling med modargumenter. Så det handler om at have is i maven,« siger Henrik Buchhave, hovedbestyrelsesmedlem og kommuneforeningsformand i Frederikshavn.

Heller ikke den tidligere V-minister Helge Sander mener, at partitoppen på nuværende tidspunkt kan kritiseres for at være for ukonkret:

»Det afgørende er, at der kommer nogle mere præcise svar inden valget. Når vi taler om kontanthjælpsloftet, ser jeg det som en selvfølge, at man bliver mere præcis, og det må også være nemt at give et klart bud på, om man ønsker regionerne.«

V-næstformand Kristian Jensen vil ikke garantere klarere svar inden valget.

»Vi har sagt, at vi arbejder på at præcisere jobreformen. Om vi kommer med et mere præcist kontanthjælpsloft, er for mig mindre væsentligt,« siger han, der ikke mener, at folk kan være i tvivl om, hvad Venstre vil.

»Vi vil gøre det mere attraktivt at arbejde. Det er det, vi vil,« siger han.

At partiet så ikke fortæller vælgerne, hvem et nyt kontanthjælpsloft vil ramme, skyldes manglende muligheder for at sætte ministeriernes regnemaskiner i gang, forklarer Jensen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.