Blå partiledere bryder politisk borgfred efter terrorangrebet

Fem krav: Politi og efterretningstjenester skal have flere penge og bedre udrustning, kræver den borgerlige opposition, som med fem krav til en terrorpakke bryder de seneste dages tværpolitiske sammenhold.

Artiklens øverste billede
Partilederne i blå blok bryder nu den politiske borgfred efter weekendens terrorangreb. Det sker med et samlet udspil om en styrkelse af politi og efterretningstjenester.

Partilederne i blå blok bryder nu den politiske borgfred efter weekendens terrorangreb. Det sker med et samlet udspil om en styrkelse af politi og efterretningstjenester. Både økonomisk og med træning, udstyr og teknologi til overvågning og efterforskning.

»Der er brug for at skabe tryghed i Danmark,« siger Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen.

Udspillet præsenteres i en kronik i Jyllands-Posten fra de fire partiledere, Lars Løkke Rasmussen (V), Kristian Thulesen Dahl (DF), Søren Pape Poulsen (K) og Anders Samuelsen (LA).

Hidtil har partierne lagt op til at afvente et udspil fra regeringen, som efter terrorangrebet i Paris i januar bebudede en vurdering af, om der er behov for ekstra ressourcer og redskaber til politiet og efterretningstjenesterne. En vurdering, som snart er færdig.

»Vi vil ganske snart melde tilbage, hvad der kan være behov for,« sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) tirsdag.

S-ordfører er vred

Men med kronikken bliver Thorning og regeringen overhalet af blå blok i kapløbet om politisk reaktion på terrorangrebet, der kostede to mennesker livet. Fem politibetjente blev såret.

»Det er over en måned siden, at arbejdet er sat i gang, så regeringen må snart være klar,« siger Løkke.

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, kritiserer partilederne for at bryde borgfreden.

»Man skal holde sig for god til at gøre det her til et politisk slagsmål, før vi har fået kortlagt hele hændelsesforløbet. Politiet arbejder lige nu meget hårdt på efterforskningen, og det havde jeg egentlig en forventning om, at de borgerlige partier ville respektere. Vi skylder at få fakta på bordet, inden vi tager den grundlæggende drøftelse, som jeg er enig i er nødvendig,« siger Trine Bramsen.

De fire partiledere understreger i kronikken, at der også er behov for en ændret indsats for fremadrettet at »fjerne grundlaget for terrortruslen«.

»Men den del har udlændingepolitiske dimensioner og må nok desværre afvente et folketingsvalg,« siger V-formanden.

Derfor lægger de op til her og nu at holde sig til en aftale om politiets ressourcer og redskaber og om at bekæmpe radikalisering i fængslerne.

»Vi må samles om det, som der burde være politisk enighed om blandt alle partier: At sikre at myndighederne har de ressourcer og det udstyr, de har brug for til at sikre danskernes tryghed,« skriver de i kronikken.

De fire partiledere opstiller fem krav til en politisk aftale om at styrke politi og efterretningstjenester.

DF: Senest i denne uge

Uden at sætte beløb på, fastslår de, at »politi og efterretningstjenester skal have de nødvendige ressourcer«, og at der skal skaffes penge til mere udstyr samt til mere træning i f.eks. brug af skydevåben.

»En dansk politibetjent må ikke stå i en situation, hvor der mangler en skudsikker vest, et funktionsdygtigt skydevåben eller træning i at betjene det på en betryggende måde,« skriver de. Med tydelig henvisning til forlydenderne om, at der var problemer med betjentenes våben i weekenden og med at skaffe veste nok.

Myndighederne skal også sikres bedre adgang til moderne teknologi til bekæmpelse af terrorisme, og så skal samarbejdet mellem forskellige myndigheder forbedres.

Løkke understreger, at partierne selvfølgelig også vil være lydhøre over for andre forslag fra regeringen, som har kontakt med politiet og PET.

Kristian Thulesen Dahl mener, at regeringens udspil skal komme senest i denne uge, og at grundlaget for forhandlingerne skal være en skriftlig redegørelse fra regeringen om sikkerhedssituationen. Det, mener han, at Thorning lovede, da hun i Folketingets spørgetime den 13. januar lovede et servicetjek.

»Når det handler om Folketinget, er en redegørelse i sagens natur en skriftlig redegørelse. Det er ikke en mundtlig overlevering af synspunkter,« siger DFformanden.

Flertal kræver redegørelse

Regeringen er også under pres fra et flertal i Folketinget, der kræver en kortlægning af forløbet omkring selve terrorangrebet.

»Det er vigtigt for at lære at undgå noget lignende i fremtiden,« siger formand for retsudvalget Karina Dehnhardt Lorentzen (SF).

Thorning opfordrer Folketinget til at give politiet ro til efterforskningen:

»Jeg tror, der er behov for at slå koldt vand i blodet,« siger statsministeren, der mener, at når efterforskningen er færdig, vil der være en »rutinemæssig« gennemgang af det skete.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.