Ministerium havde travlt med at få omstridt rapport frem

Asyl: Eksperter kalder forløbet om offentliggørelsen af Eritrea-rapporten for usædvanlig, og en af rapportens to forfattere, Jens Weise Olesen, kalder den for »makværk«.

Artiklens øverste billede
Tidligere på året flyttede 81 eritreere ind i Beredskabscenter Hernings nyoprettede asylcenter, hvor de fik sengepladser i en specialindrettet gymnastiksal. Arkivfoto: Jens Henrik Daugaard

Eksperter med kendskab til asylområdet sår nu yderligere tvivl om Justitsministeriets rolle i sagen om asylbehandlingen af omkring 1.400 flygtninge fra det afrikanske land Eritrea.

Helt konkret slår de ned på, at Justitsministeriet selv udsendte og præsenterede den omstridte rapport om forholdene for de eritreiske flygtninge, som i sidste uge skabte massiv kritik af regeringen og Udlændingestyrelsen.

»Det er usædvanligt, at Justitsministeriet på den måde både præsenterer og beskriver en fact finding-rapports konklusioner samme dag, som den udkommer. Det mindes jeg ikke at have set før, og det vidner om, at ministeriet måske ikke helt har holdt sit armslængdeprincip, som det ellers normalt gør,« siger asylchef i Dansk Flygtningehjælp Eva Singer.

Armslængdeprincippet betyder, at skiftende regeringer ikke må blande sig i den konkrete asylbehandling. Og det er netop denne regel, som eksperterne nu sætter spørgsmålstegn ved, om regeringen har overholdt.

Til det siger formanden for Foreningen af udlændingeadvokater, Helge Nørrung:

»Det ligner politisk bestillingsarbejde, sådan som det er foregået, og jeg er i hvert fald ikke blevet overbevist om andet i de seneste dage.«

Skulle bredt ud

Selv kommer Justitsministeriet nu med den forklaring, at ministeriet udsendte en pressemeddelelse om rapporten, fordi man gerne ville kommunikere den bredt ud til befolkningen.

»Den færdige rapport blev oversendt til Folketinget og offentliggjort på nyidanmark.dk (Udlændingestyrelsens hjemmeside red.). Der blev desuden taget en beslutning om at kommunikere rapporten bredt ud. Denne beslutning blev taget på baggrund af den store offentlige interesse omkring missionen og Udlændingestyrelsens rapport,« skriver Justitsministeriet i en mail til Jyllands-Posten.

Justitsministeriet har ikke ønsket at forklare, hvem der tog denne beslutning – om det foregik i Justitsministeriet eller i Udlændingestyrelsen. Pressemeddelelsen blev udsendt den 25. november i år – netop på en dag, hvor ministeren skulle i samråd om en anden for regeringen politisk betændt sag om midlertidigt asyl og begrænset adgang til familiesammenføring til særligt flygtninge fra Syrien.

Venstres retsordfører Karsten Lauritzen kritiserer forløbet:

»Det er Udlændingestyrelsen og Flygtningenævnet, der skal træffe endelig afgørelse i disse sager. Derfor er det lidt uheldigt, at man bruger en rapport politisk. Det er uklogt af Mette Frederiksen (S) at lyksaliggøre en rapport, det efterfølgende viser sig, at man fagligt kan udfordre.«

Året før greb Justitsministeriet f.eks. sagen helt anderledes an, da Udlændingestyrelsen i januar offentliggjorde en lignende fact finding-rapport om Somalia. Først tre måneder senere, i maj 2013, efter at både Udlændingestyrelsen og Flygtningenævnet havde ændret asylpraksis, udsendte Justitsministeriet en pressemeddelelse om sagen.

Forfatter står frem

Netop kritikken af håndteringen af sagen fik ny næring, da en af rapportens to forfattere, Jens Weise Olesen, tirsdag aften over for flere medier kaldte rapporten for »makværk«.

Jens Weise Olesen har sammen med en anden medarbejder i Udlændingestyrelsen været sendt på sygeorlov, siden sagen brød frem i medierne.

Tirsdag forklarede han til TV 2, at han ikke kan stå inde for rapporten:

»Hvad der ligger af politisk pres, ved jeg ikke, men det er klart, at vi har gjort os nogle tanker, og det gør vi stadig.«

Han forklarede samtidig, at embedsmændene i Udlændingestyrelsen havde arbejdet under et stort tidsmæssigt pres.

»Det skulle gå stærkt, så stærkt at jeg slet ikke begriber, at kontorchefen Jakob Dam har kunnet holde ud at gennemføre noget så forhastet, som det er sket,« sagde han med henvisning til styrelsen nye kontorchef, Jakob Dam Glynstrup, der offentligt har forsvaret rapporten.

»Jeg har en stærk mistanke om, at dokumentationskontoret med den nye chef er blevet fedtet ind i noget, vi ikke skulle røre med en ildtang,« fortsatte han.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) afviste tirsdag, at Justitsministeriet har lagt pres på i sagen.

»Der er udsendt en pressemeddelelse. Det synes jeg er naturligt, når der kommer en ny rapport,« sagde ministeren og fortsatte:

»Jeg har ikke præsenteret rapporten, jeg har ikke skrevet rapporten, jeg har ikke bestilt rapporten, jeg har ikke konkluderet på rapporten, jeg har ikke noget som helst at gøre med indholdet i rapporten.«

Mette Frederiksen har ikke ønsket at uddybe den strategi, der lå til grund for selve udsendelsen af rapporten.

Samtidig vendte Udlændingestyrelsen tirsdag på en tallerken og konkluderede, at styrelsen ikke længere mener, at man kan bruge rapporten til at konkludere, at eritreiske flygtninge, der eksempelvis er flygtet fra militærtjeneste, ikke skal have asyl.

Det var ellers det, der stod i den pressemeddelelse, som Justitsministeriet udsendte den 25. november.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.