S: Stadig for tidligt at tage stilling til bankunion

Morten Østergaards udmelding ændrer ikke på Socialdemokraternes holdning til bankunionen, siger Morten Bødskov

Artiklens øverste billede
Bødskovs fald forstærker Thornings nedtur: Efter justitsminister Morten Bødskovs (S) exit er regeringen på få uger banket tilbage til tiden før V-formand Lars Løkke Rasmussens nedtur med GGGI-sagen.

Det er fortsat for tidligt at tage stilling til dansk deltagelse i EU's bankunion.

Det mener Socialdemokraternes EU-ordfører, Morten Bødskov, selvom regeringspartneren, De Radikale, synes at have omfavnet unionen.

- Vi mangler svar på helt centrale spørgsmål. Er der den nødvendige stabilitet i den finansielle sektor, bidrager det her til at sikre den fremadrettet, og afgiver Danmark suverænitet, påpeger Morten Bødskov over for Ritzau og tilføjer:

- Vi har lovet Folketinget, at vi vil undersøge spørgsmålet om Danmarks tilslutning til bankunionen meget grundigt, inden vi træffer den beslutning.

Dermed afviser han, at partiet er parat til at følge linjen fra økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard, som ifølge Børsen meddelte de danske banker på Finansrådets årsmøde i mandags, at de skulle indstille sig på dansk deltagelse i unionen.

- Socialdemokraterne er ikke i tvivl om, at hvis vi skal undgå kriser som den, vi havnede i i 2008, så er langt stærkere kontrol med bankerne og finanssektoren vigtig.

- Og der spiller unionen en vigtig rolle, men det er for tidligt at sige noget så kontant, som Morten Østergaard gør her, siger Morten Bødskov.

Har Morten Østergaard besluttet sig på et uoplyst grundlag?

- Han er temmelig sikkert helt afklaret, det virker i hvert fald sådan, og det er helt fint. Men for vores vedkommende mener vi, det er for tidligt.

- Vi skal have sikkerhed for, at der er fuldt tjek på bankernes bøger, så vi ikke giver garantier til en finanssektor, hvor vi ikke har sikkerhed for, at der er fuldstændig ryddet op, siger Morten Bødskov.

Han henviser til, at Justitsministeriet fortsat undersøger, hvorvidt dansk deltagelse i unionen vil være en suverænitetsafgivelse, som kræver fem sjettedeles flertal i Folketinget eller et flertal ved en folkeafstemning:

- Det arbejde tager tid. Det er et stort og afgørende projekt for Europa. Vi skal have sikkerhed for, at det har den effekt, vi ønsker, nemlig at dressere bankerne til at opføre sig bedre, end de har gjort hidtil, og sikre en effektiv kontrol af dem.

Morten Østergaard siger, at Danmark skal med i unionen, og I siger, at det er for tidligt at beslutte sig. Hvad er regeringens holdning?

- Regeringen har ikke draget sin konklusion endnu. Den kommer, og jeg kan ikke se, at det her skulle genere den beslutning. De Radikale skal sige, hvad de mener, det gør Socialdemokraterne også nogle gange, lyder det fra EU-ordføreren.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.