Thorning: Kun få Syrien-flygtninge kan få familien med

Flygtninge fra Syrien og andre krigshærgede lande skal vente længere på at kunne få familiesammenføring i Danmark, mener Helle Thorning-Schmidt.

Artiklens øverste billede

Men det ændrer statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) nu på.

Regeringen vil begrænse adgangen til familiesammenføring for flygtninge fra de allermest krigshærgede områder i verden, meddelte Helle Thorning-Schmidt under sin åbningstale for Folketinget.

"Over hele verden er flere på flugt end på noget tidspunkt siden anden verdenskrig. I alt er mere end 50 millioner mennesker fordrevet fra deres hjem – 50 millioner," lød det fra statsministeren.

I lyset af den ekstraordinære situation, finder hun det nødvendigt at begrænse antallet af familiesammenføringer fra verdens brændpunkter.

"En flygtning, der er i Danmark under midlertidig beskyttelse, skal ikke have krav på at få familien hertil det første år, efter han eller hun har fået opholdstilladelse. Hvis konflikten i hjemlandet trækker ud, så kan opholdet blive forlænget. Og så kan man få ægtefælle og børn her til Danmark," sagde statsministeren fra talerstolen.

I september præsenterede regeringen et udspil, som gik ud på at stramme asylpolitikken. Det er det udspil, som Thorning ny bygger videre på.

September-udspillet gik kort fortalt ud på, at give en særlig tidsbegrænset opholdstilladelse til de mange asylansøgere, som ikke er personligt forfulgte, men som får asyl alene fordi deres hjemland er hærget af vold, krig og konflikt – det kunne for eksempel være Syrien. Disse flygtninge skal fremover kun have tidsbegrænset opholdstilladelse i ét år.

Dermed vender regeringen på en tallerken. Da regeringen præsenterede sit asyludspil 19. september gjorde Manu Sareen det – efter betænkningstid – klokkeklart, at flygtningene selvfølgelig bevarede retten til at blive familiesammenført.

"Denne gruppe af flygtninge skal selvfølgelig have de samme rettigheder som alle andre," sagde han. Men det bliver altså ikke tilfældet.

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, er oprigtigt rystet over forslaget. Hun finder det "helt uforståeligt", at en socialdemokratisk regering sammen med de radikale, kan finde på at foreslå, at flygtninge, som har fået beskyttelse i Danmark, ikke kan få deres børn, forældre, koner eller mænd hertil, mens de er her.

De tiltagende flygtningestrømme, som i øjeblikket mærkes i hele Europa skyldes blandt andet de blodige kriser og konflikter verden over, som har betydet, at rekordmange mennesker er drevet på flugt.

Over for Jyllands-Posten har Dansk Flygtningehjælp tidligere forklaret, at det langt fra er sikkert, at regeringens plan om at sende flere flygtninge tilbage til deres hjemlande vil fungere i praksis. Forudsætningen for hjemsendelse er nemlig, at der er opstået fred – eller i hvert fald mere fred –  og den slags gode nyheder har ofte meget lange udsigter.

Justitsministeriet oplyser, at de bebudede familiesammenføringsregler vil tage højde for, om der er "helt særlige grunde", der taler for, at familien skal kunne leve sammen – eksempelvis hvis barnet er handicappet eller alvorligt sygt. Andet ville være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 8 om retten til et familieliv.

Regeringen forventer at fremsætte lovforslaget i begyndelsen af november.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.