Annonce
Politik

Enigt folketing sender dansk militærfly til Irak

For første gang siden 2011 skal danske soldater sendes til Irak. Missionen: Flyv våben ind til fjenderne af Islamisk Stat.

Det er ikke fastlagt, hvor det danske fly får base under operationen, men dets primære opgaver bliver at flyve våbentransporter fra europæiske lande til Irak samt at flyve interne transporter inde i Irak.

For første gang siden Irak-krigens afslutning har Danmark besluttet at sende et militært bidrag til Irak.

Beslutningen, som netop er blevet hastevedtaget af et enigt folketing, giver grønt lys til, at et dansk Hercules-transportfly skal transportere ammunition og våben til de kurdiske og irakiske styrker, som kæmper mod ekstremisterne i Islamisk Stat (IS) i det nordlige Irak.

Krisen i Irak

FN vurderer, at samlet 1,5 mio. mennesker i det nordlige Irak i øjeblikket har behov for humanitær bistand.

Islamisk Stat (IS) har systematisk begået overgreb og masse- henrettelser siden gruppen indledte en storstilet offensiv i det nordlige Irak i juni.

Siden da er yderligere hundredetusinder fordrevet fra deres hjem.

FN anslår, at op mod 1,2 millioner mennesker er internt fordrevne i regionen, men tallet er usikkert, understreges det.

Få flere detaljer om det danske Irak-bidrag her.

Fra Folketingets talerstol takkede udenrigsminister Martin Lidegaard (R) folketingsmedlemmerne for den enstemmige opbakning:

"Vi ved alle, hvor forfærdelig situationen er i Irak. Vi ved alle, at det ikke er overstået med disse bidrag. Men det er vigtigt for os alle at vide, at det gør en forskel," sagde han.

Oprindeligt var det regeringens plan kun at lade flyet transportere nødhjælp i den amerikansk ledede operation, men på ønske fra FN og USA er opgaven blevet ændret til, at Hercules-flyet skal transportere ammunition og lette våben til nordirakerne og kurderne.

Hvad skal der ske med jihadisterne?

Dermed vender danske soldater tilbage til Irak for første gang, siden november 2011, hvor de sidste danske kamptropper fra Irak-krigen forlod landet efter syv års dansk indsats.

104 politikere var til stede i salen, da beslutingen blev truffet, og samtlige trykkede altså på den grønne knap.

DF: Bliver Danmark nu Assad-styrets allierede?

Som eneste parti havde Enhedslisten tøvet med at stemme ja, men endte med at blive overbevist af udenrigsministeren. Partiets frygt gik på, at Danmark risikerer at blive trukket ind i en ny, blodig Irak-krig, forklarede forsvarsordfører Nikolaj Villumsen:

"For os var det en klar forudsætning at støtten til kurdernes selvforsvarskamp mod IS ikke åbner for, at Danmark kan blive en del af en ny Irak-krig med danske soldater og danske kampfly," siger han til Jyllands-Posten og fortsætter:

"Vi har nu fået Udenrigsministerens garanti for, at det ikke kan ske uden, at Folketinget skal tage stilling til på, det, og på den baggrund kan vi stemme for det danske bidrag."

Han understreger dog, at Enhedslisten vil trække støtten til Irak-bidraget, hvis regeringen løber fra sin garanti.

Se Folketinget vedtage det danske Irak-bidrag:

Dokumentation: Læs hele regeringens Irak-beslutningsforslag her.

Missionen er ikke uden fare. Risikoen for direkte eller indirekte beskydning er "høj" i de områder, hvor der kæmpes mellem regeringsstyrker og IS, vurderer Forsvarets Efterretningstjeneste.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) udtrykte dog stor glæde efter onsdagens afstemning:

"Jeg er utroligt glad for, at vi nu bidrager militært til at hjælpe amerikanerne med den indsats, de har mod den forfærdelige terrororganisation ISIL (IS)," sagde hun og tilføjede:

"Det er ikke ufarligt, det vi nu begiver os ud i, men det er nødvendigt, at vi hjælper irakerne til at modstå denne har forfærdelige terrororganisation."

Høj risiko for at danske piloter bliver beskudt i Irak

Det danske bidrag skal bestå af omkring 55 personer. Ud over piloter, andet personel og forbindelsesofficerer bliver en mindre gruppe danske soldater sendt med flyet til Irak. Deres opgave bliver at beskytte flyet og dets besætning under missionen i det krigsplagede land. Soldaterne får derfor mandat til at forsvare sig, hvis det bliver nødvendigt.

Missionen er i første omgang planlagt til at vare i 14 dage med mulighed for forlængelse. Omkostningen for Forsvaret er 7,5 millioner kroner for to ugers operation.

Ifølge regeringens beslutningsforslag forventes missionen at kunne løbe frem til årsskiftet, men en egentlig slutdato er ikke fastlagt.

Det er heller ikke fastlagt, hvor det danske fly får base under operationen, men dets primære opgaver bliver at flyve våben, ammunition, personel, materiel, og forsyninger fra europæiske lande til Irak samt at flyve interne transporter inde i Irak.

Onsdag aften befinder flyet sig på Flyvestation Aalborg. Torsdag letter C-130J-flyet med kurs mod Cypern og derefter Irak.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Balladen om Niko Grünfeld

Jens-Kristian Lütken
Tonen i debatten er en trussel mod folkestyret

Blog: Er de markedsøkonomiske tiltag i den vestlige verden gået for vidt

Nauja Lynge
De senere måneders skandaler i den private sektor, ikke mindst i bankverdenen må få os til at overveje om den markedsøkonomi, som i dag er grundlaget for den vestlige verdens konstante fokus på vækst og profit, er gået for langt.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her