Masser af penge på vej til psykiatrien

Finansministeren har ryddet op i regnskaberne tilbage fra 1990’erne og fundet 1,6 mia. kr.

Artiklens øverste billede
»Jeg undrer mig. De røde partier lovede før valget, at psykiatrien skulle på finansloven,« siger Jane Heitmann (V) psykiatriordfører

Hvad vil du gøre, hvis du pludselig finder 1,6 mia. kr.?

Det spørgsmål stiller politikerne på Christiansborg nu sig selv.

Tirsdag kunne Finansministeriet fortælle, at der siden 1990’erne har været problemer med at tilbageføre ubrugte midler til satspuljen.

Ved at gennemgå omkring 800 forskellige ordninger på social-, sundheds- og beskæftigelsesområdet, der har fået støtte fra satspuljen gennem årene, havde ministeren fundet 1,6 mia. kr. Et engangsbeløb, som skal fordeles på ny.

Og meget tyder på, at den største del af de ubrugte penge ender hos psykiatrien.

»Regeringen ønsker at prioritere en væsentlig del af midlerne til et markant løft af psykiatriindsatsen,« står der i pressemeddelelsen, som finansministeren sendte ud efter at have fundet de mange penge.

Og flere af de øvrige partier, som er med i forligskredsen om satspuljen, er på samme linje.

»Det er en rigtig god ide. For lige dér mangler vi en masse penge,« siger Dansk Folkepartis psykiatriordfører, Liselott Blixt.

Ikke nok

De ekstra penge falder på et tørt sted, lyder meldingen fra psykiatrien.

For få uger siden kom der et fælles udspil fra de to store foreninger på området, Sind og Bedre Psykiatri, hvor hovedbudskabet var, at der frem mod 2020 bør tilføres 2,2 mia. kr. årligt til psykiatrien. Et milliardbeløb, som skal sættes i forhold til, at der i dag bruges omkring 8 mia. kr. årligt i behandlingspsykiatrien.

Jeg undrer mig. De røde partier lovede før valget, at psykiatrien skulle på finansloven.

Jane Heitmann (V), psykiatriordfører

Men når tvangen i psykiatrien skal halveres – som regeringen allerede har varslet – og når psykiatrien i øvrigt har udfordringer i forhold til behandling af patienter med dobbeltdiagnose, lange ventetider, overdødelighed og den enorme stigning af personer, der får en dom til psykiatrisk behandling, er der behov for nye milliarder hvert år – og ikke bare et engangsbeløb et enkelt år – mener Knud Kristensen, landsformand i Sind.

Og så gør det ikke den store forskel, at finansministeren ud over engangsbeløbet på 1,6 mia. kr. også er parat til at give satspuljen et varigt løft på 300 mio. kr. årligt.

»Vi har regnet os frem til, at der mangler 2,2 mia. årligt, så det er ikke nok,« siger Knud Kristensen.

»Men vi er glade for de penge, vi får, og for en gangs skyld vil jeg ikke brokke mig over, at der er tale om penge fra satspuljen,« siger han, der helst så pengene afsat på finansloven, så de også er til at regne med i årene frem.

V: De røde partier lovede

Og netop også dét tema peger Venstres psykiatriordfører, Jane Heitmann, på.

Hun er klar til at bruge samtlige af de nyfundne midler til at »booste psykiatriområdet«, men undrer sig over, at regeringen ikke afsætter penge til psykiatrien på finansloven.

»Jeg undrer mig. De røde partier lovede før valget, at psykiatrien skulle på finansloven. Det har vi ikke set endnu, og jeg er jo spændt på at se, hvornår partierne har tænkt sig at indfri det løfte,« siger Jane Heitmann.

Vil psykiatrien komme på finansloven, hvis I kommer til magten?

»Jamen det er de røde partier, der har været ude at love, at man vil have psykiatrien på finansloven.«

Men hvis I kommer til magten, som meget tyder på, vil I så have psykiatrien på finansloven?

»Det kan man ikke afvise. Det væsentlige her er at holde fast i, hvad de røde partier har lovet før valget. Og jeg undrer mig over, at løftet ikke er indfriet endnu.«

Men vil I gøre det anderledes, hvis I kommer til magten?

»Jamen i Venstre lover vi ikke noget, som vi ikke har tænkt os at føre ud i livet.«

Er det så bare politisk drilleri mod de røde, eller vil I ændre praksis og få psykiatrien på finansloven?

»Vi vil fremadrettet prioritere. Hvis vi en dag kommer til magten, så vil vi jo. Så. Så vil vi. Øh. Så har vi. Må jeg ringe til dig lidt senere?«

Jane Heitmann tilbød at vende tilbage onsdag – og dermed efter redaktionens deadline.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen