Krav om politiets lydfiler i Tibet-sag

Folketingets Retsudvalg har bedt om at få udleveret dokumentation for politiets radiokommunikation under to kinesiske statsbesøg. SF og De Konservative er nemlig i tvivl om, hvorvidt den officielle forklaring er korrekt.

Artiklens øverste billede
Foto: Kim Agersten

Nu vil Folketingets Retsudvalg vide, hvad der præcist foregik, da politiet under kinesiske statsbesøg i 2012 og 2013 greb ind mod diverse, pro-tibetanske ytringer, herunder fratog folk deres tibetanske flag.

Udvalget har bedt justitsminister Karen Hækkerup (S) om at oversende dokumentation for politiets radiokommunikation under episoderne: Lydfiler, hvis de stadig findes, men båndudskrifter er også en mulighed.

Det oplyser udvalgsformand Karina Lorentzen (SF).

»Vi synes, at det ser mystisk ud, at så mange forskellige betjente uafhængigt af hinanden og uden nogen instruks ovenfra har besluttet at gribe ind. Det kan radiokommunikationen måske hjælpe med at forstå,« forklarer Lorentzen om anmodningen, der har karakter af et spørgsmål til ministeren.

Tvivl om officiel forklaring

Båndudskrifterne kan f.eks. være lavet til brug for seks sager om ulovlige frihedsberøvelser af Tibet-aktivister, som for nylig er anket fra byretten til landsretten efter fem frifindelser og en dom mod Københavns Politi.

Udvalget har truffet den usædvanlige beslutning om at bede om politiets interne kommunikation efter et samråd torsdag, hvor Hækkerup under henvisning til forgængeren Morten Bødskov (S) sagde, at hun ikke kendte til, at nogen var »instrueret« om at gribe ind over for flag m.v.

Men en eventuel besked kan også være givet på anden vis, og her kan radiokommunikationen være nyttig, siger Tom Behnke (K). For når en gruppe menige betjente på gaden opdager en situation, så vil de ofte melde det tilbage til f.eks. en indsatsleder og høre, hvad de skal foretage sig. Og her kan de have fået besked om f.eks. at fjerne flag, anfører Tom Behnke.

»Når en gruppe holder et sted og siger, at »vi observerer følgende«, så er det ikke en instruktion, som de får. Så får de en ordre. De fortæller, at »situationen ser sådan ud« og spørger, om det giver anledning til noget. Og det er jo på politiradioen, at det foregår,« siger Tom Behnke.

Han kritiserer også ledelsen i Københavns Politi.

»Som sagen er fremstillet indtil nu, så siger ledelsen, at der ikke er blevet givet nogen instruktioner. Det er betjentene på gaden, der selv af egen drift har grebet ind. Det er simpelthen ufint på den måde at skubbe aben nedad, for jeg tvivler på, at der er 8-10 politifolk, der selv og helt uafhængigt af hinanden synes, at man skal fjerne tibetanske flag. Det kan godt være, at det er rigtigt, men jeg tvivler,« siger Tom Behnke.

Møder med kinesere

Indtil videre har man kun vidst, at der forud for besøget i 2012 gik en besked rundt i Københavns Politi om, at kineserne ikke »ønskede at tabe ansigt«. Det fortalte en leder i politiet under vidneansvar ved byretssagen om ulovlige frihedsberøvelser.

Men i går kom der ny information i form af nogle skriftlige svar fra Hækkerup til Lorentzen. Her står bl.a., at to-tre mellemledere i Københavns Politi forud for 2012-besøget havde møder med PET og »repræsentanter for de kinesiske myndigheder«, men begge instanser mener, at det falder uden for reglerne for et folketingssvar at fortælle, om kineserne på møderne opfordrede til indgreb mod tibetanske flag m.v.

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, kalder anmodningen fra udvalget for »et skråplan«.

»Jeg har aldrig hørt om det før, og jeg synes, at Folketinget går alt for langt, når man vil til at snage i politiets arbejdsredskaber på denne måde,« siger hun og føjer til:

»Jeg mener, at der er rigtigt gode muligheder for at få undersøgt denne sag, uden at man kompromitterer politibetjentes arbejde.«

Bramsen synes, at man skal holde sig til normale spørgsmål til ministeren eller et resumé af samtalerne, som Karen Hækkerup har lovet at undersøge muligheden for at skaffe.

Københavns Politi havde fredag eftermiddag ikke mulighed for at svare på, om man ligger inde med det ønskede materiale.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.