Da Sonja Rasmussen kuppede sig til magten i Kerteminde

Der blev talt om både prostitution og snigløb, da Kerteminde fik sin borgmester i 2009.

Artiklens øverste billede
Borgmester i Kerteminde Kommune, Sonja Rasmussen.

Da kommunalvalget var overstået tirsdag den 17. november 2009 i Kerteminde Kommune, var Sonja Rasmussen stadig medlem af Socialdemokraterne.

Knap en uge senere var hun løsgænger.

Hun havde fået 383 personlige stemmer ved valget, mens den daværende borgmester og partifælle Palle Hansborg-Sørensen fik 1.319.

Og selv om Socialdemokraterne gik tilbage, var SF gået tilsvarende frem, og dermed tydede alt på, at Kerteminde kunne beholde sin borgmester.

Ville have poster

Men allerede dagen efter gik det tilsyneladende galt, da den nyvalgte socialdemokratiske gruppe holdt møde.

På mødet aftalte man, at alle skulle bruge nogle dage på at skrive ned, hvilke poster, de ønskede, hvorefter bl.a. Palle Hansborg-Sørensen ville tage stilling til dem.

Men ved samme lejlighed gjorde Sonja Rasmussen det klart, at hun bl.a. ville have en plads i økonomiudvalget samt en formandspost.

"Jeg har fået mange personlige stemmer, og det kalder på, at jeg skal have en vis indflydelse i gruppen, men det ønske er blevet ignoreret," forklarede hun dengang.

Fik et godt tilbud

Ifølge Palle Hansborg-Sørensen kommenterede han ikke hendes ønsker, fordi intet var afgjort på daværende tidspunkt.

Men for Sonja Rasmussen var det manglende svar nok til, at hun var klar til at lytte, da Jørgen Schou fra Borgerlisten ringede og tilbød hende kommunens mest magtfulde post.

Palle Hansborg Sørensen (S), byrådsmedlem i Kerteminde Kommune og tidligere borgmester.

Et ja betød, at hun skulle konstituere sig med Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og Borgerlisten, men da hun følte sig hørt på en række mærkesager, var hun klar på opgaven.

Sagde det på et pressemøde

Fra torsdag til søndag forhandlede Sonja Rasmussen med sine nye politiske partnere, og søndag blev en aftale underskrevet.

Mandag meldte hun sig ud af sit parti for at blive løsgænger.

Først ved et pressemøde mandag morgen gik det op for Palle Hansborg-Sørensen, at han nok ikke skulle være borgmester alligevel.

"Det er ren prostitution"

"Jeg kalder det ren prostitution. Hun har solgt sin sjæl for en borgmesterpost," sagde en chokeret Palle Hansborg-Sørensen efterfølgende til Jyllands-Posten.

Selv om han nok havde indset, at der altså ikke ville blive tale om en socialdemokratisk borgmester, havde Palle Hansborg-Sørensen fået noget nyt at kæmpe for: At holde Sonja Rasmussen fra magten.

Jeg kalder det ren prostitution. Hun har solgt sin sjæl for en borgmesterpost.

Palle Hansborg-Sørensen (S)

"Vi kan ikke stemme for Sonja Rasmussen som borgmester. Men da der nu er borgerligt flertal i det nye byråd, er vi også indstillet på at stemme for en borgerlig borgmester," sagde Palle Hansborg-Sørensen til TV 2 Fyn.

Det var for sent

Om borgmesteren kom fra Borgerlisten, Venstre eller De Konservative havde tilsyneladende ingen betydning.

Men det var for sent.  

"De skulle have tænkt sig om i sidste uge. Vi tilbød at støtte Palle Hansborg-Sørensen som borgmester, mod at vi fik en formandspost. Men dengang ville de ikke forhandle om noget som helst," lød det fra De Konservatives Lars Ole Valsøe.

Had i øjnene

Sonja Rasmussens nye titel afstedkom folkelige protester i Kerteminde, men den 10. december blev hun officielt borgmester i kommunen.

Siden har Sonja Rasmussen meldt sig ind i Borgerlisten, som hun stiller op for ved kommunalvalget.

Om forløbet i 2009 siger hun til DR:

"Der var had i øjnene det første stykke tid under byrådsmøderne. Aldrig har jeg set så mange kolde øjne efter det forløb. Men jeg ville forandringer for kommunens borgere. Det var nødvendigt med nytænkning og samarbejde med virksomheder for at få en god, sund økonomi."

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen