Grænse for åbenhed: 25 timer

Myndighederne får lov til at afvise aktindsigt, hvis borgerens ansøgning vil tage mere end 25 timer at behandle. Det udløser kritik.

Artiklens øverste billede
Justitsminister Morten Bødskov (S) til debatmøde om offentlighedsloven, som er voldsomt kritiseret fra flere kanter – særligt fra regeringspartiernes respektive baglande. Foto: Finn Frandsen

For første gang vil et bredt flertal i Folketinget indføre en konkret tidsgrænse for, hvor meget tid ministerier, styrelser og andre myndigheder behøver at bruge på aktindsigtsansøgninger fra borgere, foreninger og interesseorganisationer.

Hård kritik

Justitsministeriet sætter i den nye offentlighedslov tidsgrænsen til »ca. 25 timer (svarende til mere end tre fulde arbejdsdage)«. Hvis myndigheden vurderer, at ansøgningen vil tage længere tid for embedsmændene at behandle, kan den afvises.

»Ministeriet har sat timetallet til 25, men hvordan kan du sætte timetal på, før du ved, hvad der er i sagen? Hvis sagen er vigtig, kan det berettige mange flere timer,« siger adjunkt Rikke Gottrup, ekspert i forvaltning ved Syddansk Universitet.

Loven har de seneste uger mødt hård kritik fra organisationer og medier, fordi den på en række områder vil mindske offentlighedens adgang til at følge med i myndighedernes arbejde.

Justitsministeriet oplyser, at tidsgrænsen »kun sjældent vil gælde i forhold til massemedier og forskere«. Den er derimod rettet direkte mod borgere og andre, der med omfattende ansøgninger kan lamme en forvaltning.

»Der kan opstå sager, der vil være overordentligt ressourcekrævende at håndtere for offentlige myndigheder,« skriver justitsminister Morten Bødskov (S) i en mail.

»En passende balance«

Ministeriet forklarer, at den nye lov giver mulighed for at lave mere tidskrævende ansøgninger, fordi det fremover bliver muligt at søge mere bredt end hidtil i sager og dokumenter. Derfor har ministeriet »fundet, at et tidsforbrug på ca. 25 timer pr. aktindsigt udgør en passende balance mellem hensynet til, at borgerne får behandlet deres anmodninger om aktindsigt og hensynet til, at ressourceforbruget ikke bliver alt for højt«.

Men balancen er skæv, mener Dansk Folkeparti og Enhedslisten, der sammen med Liberal Alliance er imod.

»Hensyn til ressourcer kan være o.k. Men 25 timer er en meget lav tidsgrænse, og man risikerer, at for meget vil blive afvist med den begrundelse,« siger retsordfører Pernille Skipper (EL).

Er det rimeligt med en tidsgrænse for, hvor meget tid offentlige myndigheder behøver at bruge på aktindsigt?

Deltag i debatten

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen