Da Mette Frederiksen citerede Stauning, kunne JP's politiske analytiker ikke undgå at tænke på mink

Mette Frederiksen vil iscenesætte sig som statsmanden, der leder fra midten, siger JP's politiske analytiker, der peger på statsministerens »ømmeste tå«.

Artiklens øverste billede
Statsminister Mette Frederiksen sagde i åbningstalen noget, der nok vil blive taget positivt imod af én som Lars Løkke Rasmussen, siger Jyllands-Postens politiske analytiker. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Der blev ikke udskrevet valg. Men Mette Frederiksens åbningstale til folketinget rummede en bred vifte af politiske temaer.

Økonomi, klimaforandringer, tryghed og velfærd. Alle de emner, som Mette Frederiksen gerne vil gå til valg på, lyder det fra Jyllands-Postens politiske analytiker, Niels Th. Dahl.

Talen emmede af, at Mette Frederiksen vil fremstå som statsministeren, som leder fra midten - i modstrid med de anklager, der bliver kørt mod hende, pointerer analytikeren.

»Det vigtigste ved talen var, at hun skruede helt op for statsmandsattituden. Hun prøvede at iscenesætte sig selv som en statsminister, der leder fra midten. Hun manede til samling og gjorde meget opmærksom på de brede forlig, som regeringen har lavet, og kom med opfordringer til resten af Folketinget om at fortsætte den stil,« siger han.

»Det gør hun selvfølgelig, fordi hendes ømmeste tå er, at hun af sine modstandere bliver iscenesat som en statsminister, der polariserer og lige netop ikke samler, og fordi hun har taget så meget vand ind oven på minksagen.«

Som en prik over i’et i den iscenesættelse trak Mette Frederiksen et Thorvald Stauning-citat op af hatten, da hun gengav anekdoten om Kanslergadeforliget, som er et af de mest bemærkelsesværdige og brede forlig i Danmarkshistorien, fortsætter Niels Th. Dahl:

»Uden at sige det lige ud fik hun indirekte sammenlignet sig selv med ingen ringere end den ikoniske socialdemokratiske statsminister Thorvald Stauning. Først og fremmest i forhold til den krisesituation, landet står i lige nu, og behovet for flere kompromiser mellem partierne. Men jeg kunne heller ikke undgå at tænke på, at hun også fik rammet sin egen opfattelse af coronakrisen og minksagen ind, da hun citerede Stauning for, at ”vi har ofret nogle principper, men vi har reddet landet.”«

Mette Frederiksen bevægede sig fra at tale om den nære miljøpolitik og de danske lærker og viber til at slå på tromme for den stramme udlændingepolitik og nødvendigheden af asylbehandling i udlandet, siger Niels Th. Dahl. Underforstået regeringens planer om et modtagecenter i Rwanda.

»Det er helt tydeligt, at den socialdemokratiske mission er at prøve stå på to ben og skræve helt fra det grønne Danmark i byerne til det, man nogle gange har kaldt det gule Danmark i landdistrikterne. Fra dem, som er bekymrede for klimaet, til dem, som er bekymrede for indvandring.«

Han finder det bemærkelsesværdigt, at der ikke rigtig blev lanceret ny politik i talen. Undtagelsen var ambitionen om en helhedsplan for velfærdssamfundet, som skal se på alt fra uddannelse til økonomi, løn og arbejdsvilkår og frihed for offentligt ansatte hen over de næste 15 år.

»Det var en tydelig invitation ind over midten af dansk politik. Alene det, at hun kalder det en helhedsplan, er noget, en person som Lars Løkke Rasmussen (formand for Moderaterne, red.) sikkert vil tage meget positivt imod. Han kom jo med sin egen helhedsplan i 2016, som ganske vist ikke blev til noget. Men den måde at tænke på appellerer i det hele taget meget til reformvenlige partier som både Moderaterne, De Radikale og også store dele af Venstre og De Konservative,« siger han.

»Det var en tale, der havde alt godt fra havet med i sig. I virkeligheden måske lidt uvinklet, synes jeg. Det er svært at sige, at der står ét klart politisk budskab tilbage,« siger han.

Hvad er Mette Frederiksens affyringsrampe til et valg efter denne tale?

»Det er ganske enkelt kriserne. Vi er i usikre tider. Vi skal have en sikker hånd på roret, som kan sejle skibet igennem de her kriser. Men hun vil give indtryk af, at hun ikke gør det alene, og at hun ikke gør det magtfuldkomment. Hun prøver at række ud og sige, at vi skal gøre det sammen. Dog, selvfølgelig, stadig med hende ved roret.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.