- For abonnenter
Strid om stemmesedlen: »Jeg synes, at det er tvetydigt og åbner for misforståelser«
En folkeafstemning er undervejs, og det planlagte spørgsmål på stemmesedlen høvles allerede ned af eksperter og nej-siden. Vi har spurgt kritikerne, hvad der så skal stå. Og lavet en afstemning om afstemningen.
Kritikken vælter ned over det spørgsmål, som ja-siden vil sætte til folkeafstemning den 1. juni, hvor danskerne skal tage stilling til det danske forbehold over for EU’s forsvarspolitik.
Ifølge det lovforslag, som Udenrigsministeriet har sendt i høring, er det følgende tekst, der skal stå på stemmesedlen:
Stemmer du ja eller nej til, at Danmark kan deltage i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar?
Det bliver kritiseret skarpt af nej-siden og eksperter, som hæfter sig ved, at hverken EU eller forsvarsforbehold kommer til at stå på stemmesedlen.
»Det går ganske enkelt ikke,« lyder det i dag i Jyllands-Posten fra Carsten Madsen, lektor i retorik på Aarhus Universitet:
»Det skal fremgå klart og tydeligt, om et valg handler om at bevare status quo eller ændre status quo. Det gør det ikke her.«
Enhedslisten og Dansk Folkeparti anklager direkte ja-partierne for at forsøge at manipulere befolkningen.
Derek Beach, professor og forsker i EU-afstemninger ved Aarhus Universitet, er også skeptisk.
»Jeg synes, at det er tvetydigt og åbner for misforståelser i forhold til, hvad vi stemmer om. Dels fordi ordet ”forbehold” er væk, dels fordi ordet ”europæisk” kan forstås på forskellige måder. Nogle vælgere vil måske sammenblande Nato og EU i den sammenhæng,« siger han til Jyllands-Posten og kalder det »bemærkelsesværdigt«, at EU ikke står på stemmesedlen:
Men hvad skal der så stå?