Sådan når du at udnytte håndværkerfradraget, inden det forsvinder
Det populære håndværkerfradrag bliver afskaffet den 1. april næste år, men allerede fra nytår falder fradragets maksimumbeløb.
Der kan være fornuft i at handle hurtigt, hvis du for eksempel skal have isoleret en ydervæg, lagt solceller på taget eller skiftet vinduer i boligen.
Det populære fradrag håndværkerfradraget bliver nemlig afskaffet den 1. april næste år, og dermed forsvinder muligheden for at trække eksempelvis tømrer- eller malerarbejde fra på selvangivelsen.
Allerede fra årsskiftet 2021/2022 bliver fradraget dog væsentligt mindre værd for forbrugerne, end det er lige nu. Så hvis du er heldig at kunne finde en håndværker, der har tid, kan der være penge at spare inden jul.
Her er, hvad du skal vide.
Fradrag i 2021:
I hele år 2021 har håndværkerfradraget været ekstra gunstigt, fordi politikerne skruede midlertidigt op for det på grund af corona. Det betyder, at du kan få håndværkerfradrag på op til 25.000 kr. pr. person i år.
For at få fradrag for arbejde udført i 2021, skal arbejdet være betalt senest den 28. februar 2022. Ellers gælder 2022-beløbsgrænsen for fradraget.
Fradrag i 2022:
Fra januar til og med marts 2022 kan du få håndværkerfradrag på op til 12.900 kr. pr. person.
Reglen er, at arbejdet skal være udført senest den 31. marts for at give fradrag. Derefter afskaffes ordningen.
Det er kun arbejdslønnen, der tæller – ikke udgifter til materialer. Og værd opmærksom på, at ikke alle projekter udløser fradrag.
Så meget sparer du i skat
Skatteværdien af håndværkerfradraget er ca. 26 pct. Så hvis dit fradrag er 3.000 kr., sparer du ca. 780 kr. i skat.
Du indberetter dit fradrag til Skat på TastSelv.skat.dk, hvor du logger ind med NemID.
Husk at du skal have betalt håndværkeren med elektronisk betalingsform såsom Dankort elle MobilePay – kontanter går ikke.
Håndværkerfradraget hedder egentlig boligjobordningen og blev indført i 2010 for at hjælpe forbruget i gang efter finanskrisen og samtidig bekæmpe sort arbejde.
Fradraget findes i dag i to versioner:
Servicefradraget består
Dels servicefradraget, der gælder for udgifter til for eksempel rengøring, vinduespudsning, havearbejde eller børnepasning. Denne del fortsætter.
Servicefradraget giver mulighed for et fradrag på op til 6.400 kr. pr. person i husstanden i 2022 (og op til 25.000 kr. pr. person i 2021). Desuden har servicefradraget en højere skatteværdi en håndværkerfradraget, nemlig ca. 35 pct. i år.
Den anden del af boligjobordningen er som nævnt håndværkerfradraget, der omfatter en række specifikke tømrer- og malerarbejder, men som også dækker udgifter til installering af f.eks. varmepumper, tyverialarmer og forskellige former for klimasikring af boligen. Denne del afskaffes fra den 1. april næste år.
Finansministeriet forventer, at afskaffelsen vil spare statskassen for 600 millioner kroner årligt fra 2023.
Du kan tjekke, om dit projekt er berettiget til fradrag på hjemmesiden her.