Overblik: Her er hovedpunkterne i finansloven for 2022

Der afsættes penge til flere jordemødre, bedre læreruddannelser og gratis landlæge for unge. Til gengæld forsvinder populært fradrag.

Artiklens øverste billede
Finansminister Nicolai Wammen beskriver næste års finanslov som en stram aftale, hvor partierne letter foden fra den økonomiske speeder for at undgå overophedning. Blandt andet afskaffes håndværkerfradraget delvist på et tidspunkt, hvor efterspørgslen på håndværkere er steget voldsomt. Foto: Mads Claus Rasmussen

Regeringen er sammen med SF, Enhedslisten, De Radikale, Alternativet og Kristendemokraterne enedes om næste års finanslov. Her er aftalens hovedpunkter:

1

Håndværkerfradrag afskaffes 1. april

Fra 1. april næste år forsvinder muligheden for at trække håndværksarbejde fra på selvangivelsen. Håndværksdelen af den populære boligjobordning afskaffes efter godt 10 år. Servicedelen af boligjobordningen består, så man stadig kan få fradrag for eksempelvis rengøring i hjemmet eller børnepasning.

Læs mere her:

2

Gratis tandlæge for unge

Partierne ønsker, at flere unge fortsætter med at gå til tandlægen, selvom de er kommet ind i voksenlivet og dermed selv skal betale tandlægeregningen. Aftalen indfører tandlægepleje uden egenbetaling for de 18-21-årige. Der afsættes 40 millioner kroner i 2022 stigende til 350 millioner kroner i 2025 til ordningen. Ændringen ventes implementeret i 2022.

Læs mere her:

3

Færre elever i de mindste klasser

Der skal være bedre tid til den enkelte elev i de mindste klasser i folkeskolen. Partierne er enige om at sænke klasseloftet fra de nuværende 28 elever til 26 elever i 0.- 2.-klasse. Ændringen indføres med start fra skoleåret 2023/2024. For 3.- 9.-klasse fastholdes det nuværende loft på 28 elever med mulighed for 30 elever i særlige tilfælde.

4

Hjælp til fødegangene

Det hårdt pressede fødeafsnit får en hjælpende hånd. Der afsættes 100 millioner kroner i 2022 stigende mod 150 millioner kroner i 2025 til at styrke tryghed og nærvær før, under og efter fødslen. Der prioriteres penge til flere jordemødre.

Læs mere her:

5

Løft til læreruddannelsen

Uddannelsen af lærere skal forbedres, og partierne afsætter 65 millioner kroner i 2022 og 125 millioner kroner årligt fra 2023 og frem til formålet. Midlerne kan bl.a. give en højere studieintensitet for de studerende, et forbedret læringsmiljø samt større fokus på praksisfaglighed, som kan klæde de studerende bedre på til at arbejde med elever.

6

Mere grøn energi

Finanslovsaftale indeholder en lang række grønne klimainitiativer. I alt prioriteres der247,8 mio. kr. i 2022 stigende til 335,7 mio. kr. i 2025 til målrettede klima- og miljøindsatser.

Pengene skal blandt andet gå til udbygge den vedvarende energi. Med i aftalen er også udbud af yderligere 2 gigawatt havvind frem mod 2030.

Der afsættes også fra 2023 og frem store millionbeløb til fangst og lagring af CO2.

7

Beskyttelse af drikkevandet

Aftaleparterne er enige om, at det rene, danske drikkevand, som ikke behøver rensning, skal beskyttes bedre.

Der afsættes i alt 140 millioner kroner over de næste fire år. Pengene skal blandt andet gå til at oprette en drikkevandsfond med en tilskudspulje til statslig medfinansiering af kommunerne og vandselskabernes drikkevandsbeskyttelse. Der indgår også en tilskudspulje til afvikling af ubenyttede boringer, der ikke er sløjfet på forsvarlig vis.

8

Penge til værdig ældrepleje

Der afsættes 125 millioner kroner om året de næste fire år til at sikre bedre pleje af de ældre. Aftalepartierne skal drøfte udmøntningen af midlerne på baggrund af et oplæg fra regeringen i foråret 2022.

9

Bedre hjælp til handicappede

Også handicapområdet får et løft. Partierne afsætter i alt 40 millioner kr. i 2022 og derefter 70 millioner kroner årligt fra 2023 og frem til forskellige initiativer på handicapområdet.

Kilde: Finanslovsaftalen for 2022, Finansministeriet

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.