DF-formand: Statsminister bør oplyse hvornår sms'er blev slettet

Statsministeren bør orientere Folketinget om, hvornår automatisk sletning af sms'er blev sat i værk, mener DF.

Artiklens øverste billede
Thulesen Dahl ønsker, at statsministeren forklarer sig i et samråd i Udvalget for Forretningsordenen. Det er dog op til statsminister Mette Frederiksen, om hun vil stille op til samrådet. Arkivfoto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, ønsker statsminister Mette Frederiksen (S) i samråd om slettede sms’er i Statsministeriet.

Det siger han, efter at Mette Frederiksen torsdag forklarede, at hun var blevet rådgivet til at igangsætte en automatisk sletning af sine sms’er.

- Der er mange spørgsmål, der rejser sig. Det er rimeligt, at Folketinget får at vide, hvornår den automatiske sletning er igangsat, og hvem der har rådgivet hende til at gøre det, siger Thulesen Dahl.

Den automatiske sletning betyder, at Minkkommissionen som udgangspunkt er afskåret fra at undersøge en del af kommunikationen fra Mette Frederiksen og hendes nærmeste medarbejdere i Statsministeriet i dagene omkring beslutningen om at aflive mink i Danmark.

Thulesen Dahl ønsker, at statsministeren forklarer sig i et samråd i Udvalget for Forretningsordenen. Det er dog op til statsminister Mette Frederiksen, om hun vil stille op.

Mette Frederiksen har tidligere afvist at stille op til samråd om en vaccinerejse til Israel, myndighedernes anbefalinger om nedlukning af Danmark og om ansættelse af en række embedsmænd med bånd til regeringen.

I sagen om aflivning af mink har Mette Frederiksen dog selv en klar interesse i at stille op, mener Thulesen Dahl.

Han peger på, at hvis den automatiske sletning af sms’er blev igangsat, da Mette Frederiksen blev statsminister i sommeren 2019, vil det underbygge, at det ikke er sket på grund af minksagen.

- Hvis Mette Frederiksen kan sige, at hun blev rådgivet til at sætte den automatiske sletning til, da hun blev statsminister, taler det i højere grad for, at hun har gjort det af andre hensyn end minksagen. Derfor bør hun lægge kortene på bordet over for Folketinget, mener Kristian Thulesen Dahl.

Også Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, mener, at statsministerens udtalelser torsdag efterlader flere ubesvarede spørgsmål.

- Det er dybt foruroligende, at Mette Frederiksen stort set ikke vil svare på de konkrete spørgsmål om sine slettede sms’er og nægter at oplyse, hvornår den automatiske sletning er blevet sat til. Hendes udtalelser er ikke tillidsskabende, tværtimod, siger Sophie Løhde.

På spørgsmål fra TV 2 News siger Mette Frederiksen, at hun af sikkerhedshensyn er blevet rådgivet i Statsministeriet til at have en automatisk sletning slået til.

En række tidligere ministre - inklusive tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) - har dog de seneste dage afvist, at de også har haft automatisk sletning.

Derfor bør statsministerens svar uddybes, mener Thulesen Dahl.

- Vi skal til bunds i, hvem der har givet statsministeren den rådgivning. Hvis det er hendes egen departementschef, Barbara Bertelsen, der har gjort det, skyldes det så hensyn til rigets sikkerhed? Eller skyldes det hensynet til Mette Frederiksen sikkerhed?

- Altså, at Mette Frederiksen kan sikre sig imod et ansvar i forhold til minkskandalen, siger Thulesen Dahl.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.