De Radikales medlemmer har sagt nej, men partitoppen siger måske alligevel ja

Et flertal af de delegerede på Det Radikale Venstres landsmøde har gjort det til partiets officielle politik at være imod en nedskæring af dimittendsatsen. Folketingsgruppen er dog parat til at pille ved den alligevel.

Artiklens øverste billede
Finansordfører Andreas Steenberg (tv.), politisk leder Sofie Carsten Nielsen og partiets nummer to, Martin Lidegaard. Arkivfoto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Det Radikale Venstre har nu en officiel politik, som det ikke er sikkert, at partiets folketingsgruppe vil følge.

Det er situationen, efter at partiets bagland søndag på det radikale landsmøde i Nyborg har vedtaget, at partiet er imod at skære i den såkaldte dimittendsats.

En nedskæring af dimmitendsatsen er en central del af regeringens reformudspil, ”Danmark kan mere 1”, som der i den kommende tid skal forhandles om. Regeringen vil sænke dagpengesatsen for nyuddannede – dimittender – fra 13.815 kr. til 9.500 kr. om måneden.

Resolutionen, som blev vedtaget på landsmødet, lyder kort og godt:

»Radikale Venstre er imod at skære i dagpengesatsen for nyuddannede. Radikale Venstre ønsker i stedet et større fokus på at gøre de studerende mere klar på jobsøgningsprocessen efter endt uddannelse.«

I det såkaldte resolutionsudvalg havde både politisk leder Sofie Carsten Nielsen og partiets nummer to, Martin Lidegaard, været imod resolutionen.

Men baglandet ville det altså anderledes. Efter en debat, hvor der blandt andet blev talt om ”akademiker-bashing” og urimeligheden i, at de unge skal betale regningen, blev forslaget vedtaget ved håndsoprækning. Det var en relativt tæt afstemning.

Finansordfører Andreas Steenberg kalder vedtagelsen for »et vigtigt vink med en vognstang«. Partiets folketingsgruppe vil dog trods beslutningen gå med til reform-forhandlingerne, forklarer han. Blandt andet fordi reformudspillet også indeholder radikale mærkesager om flere penge til uddannelse og klima.

Folketingsgruppen vil forsøge at gøre nedskæringen af dimittendsatsen mindre hård ved at lave en trappemodel, hvor beløbet løbende falder, forklarer han. Men det er trods landsmødets beslutning ikke udelukket, at De Radikale på Christiansborg piller ved dimittendsatsen.

»Vi er fortsat klar til at drøfte, at også dimittendsatsen kan være en del af løsningen,« siger Andreas Steenberg.

Er det fair over for jeres bagland, når de nu har bestemt noget andet – at der slet ikke må pilles ved den sats?

»Vi har den struktur hos os, at folketingsgruppen er uafhængig og prøver at opnå, hvad vi kan parlamentarisk. Jeg er sikker på, at store dele af vores bagland vil være glade, hvis der f.eks. kommer 1 mia. kr til grøn opstilling. Vi kan jo ikke få alting i gennem, som vores medlemmer mener, men vi prøver at lave en mindre hård model for dimittendsatsen.«

Punktet var ikke det eneste, hvor medlemmerne på landsmødet gik imod Sofie Carsten Nielsen og Martin Lidegaard m.fl. Det gjorde de også på et forslag om at indføre en karensperiode, så man ikke kan gå direkte fra et job som minister eller topembedsmand til visse job i det private erhvervsliv. Det blev ligeledes vedtaget.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.