- Opdateret 10/09/2021 kl. 09:45
Samlet blå blok præsenterer landbrugsudspil - De Radikale og Enhedslisten vil have dem ud af forhandlingslokalet
En samlet blå blok præsenterer nu et landbrugsudspil, der skal hjælpe de strandede forhandlinger videre, men regeringens støttepartier mener, at forslaget gør det umuligt at nå en bred aftale.
En samlet blå blok har fredag præsenteret sit udspil til en ny landbrugsaftale. Det sker efter måneders lange forhandlinger og et ultimatum fra ministeren.
I udspillet lægger de blå partier op til, at der skal 6,3 milliarder kroner mere på bordet frem mod 2030. Pengene vil de finde i det økonomiske råderum og ved at genindføre to tiltag, som den socialdemokratiske regering har afskaffet. For det første skal udenlandske studerende selv betale for deres danskundervisning. For det andet skal man have opholdt sig minimum en årrække i Danmark, før man får ret til dagpenge.
Pengene vil Venstre, De Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige bruge på blandt andet at udtage 100.000 hektar lavbundsjorde frem mod 2030. Et tiltag, der ifølge de blå partier vil give en mere langvarig og sikker reduktion af CO2 end de tiltag, som regeringen lægger op til.
Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, skriver på Facebook, at de blå partier præsenterer et »ambitiøst grønt udspil«, der sikrer, at landbrugserhvervet også i fremtiden kan »bidrage til Danmarks velstand og velfærd«. Udspillet bliver præsenteret, fordi forhandlingerne ifølge Jakob Ellemann-Jensen er kørt fast, »fordi regeringen hidtil har haft fokus på at stille ultimative krav«.
De ultimative krav, som Venstre-formanden refererer til, handler om, at landbrugsminister Rasmus Prehn i begyndelsen af september krævede, at de blå partier skulle sige ja til et aftaleudkast, der blandt andet betød en økonomisk forhandlingsramme på 22 milliarder kroner. Et ultimatum, som Jakob Ellemann-Jensen og Søren Pape Poulsen, formand hos De Konservative, senere afviste i et dobbelt interview med Jyllands-Posten.
Det nye udspil fra en samlet blå blok er dog ikke en fremstrakt hånd til de igangværende forhandlinger. Det mener i hvert fald Zenia Stampe, landbrugsordfører i De Radikale. Til nyhedsbureauet Ritzau siger hun, at den borgerlige bloks landbrugsudspil er et »valgoplæg« snarere end et »forhandlingsoplæg«, og at hun derfor nu opgiver håbet om en landbrugsaftale hen over den politiske midte.
»At komme med noget, der er så langt fra både regeringen og støttepartiernes ønsker, er at smække døren i hovedet på sig selv. Jeg tror ikke, at de blå ønsker at tage ansvar og leder efter en undskyldning for at forlade forhandlingerne,« siger Zenia Stampe til Ritzau.
Heller ikke hos Enhedslisten er der positive ord om de borgerliges udspil. Peder Hvelplund, landbrugsordfører i Enhedslisten, skriver til Ritzau, at »regeringen har trådt vande alt for længe for at imødekomme højrefløjen«. Han mener, at man nu må tage konsekvensen og sætte de borgerlige partier stolen for døren.
»Der er ikke noget perspektiv i en klimapolitik over midten i Danmark, når højrefløjen sidder fast i fortiden og slår plat på klimaet med et udspil, som er så tamt og perspektivløst, som det vi ser her,« skriver Peder Hvelplund til Ritzau.
Jyllands-Posten arbejder på at få en kommentar fra landbrugsminister Rasmus Prehn. Til TV2 News siger han, at han synes, det er vigtigt at lave en bred aftale.