EU-ordfører om Orbáns annonce: Meler sin egen kage

Venstres EU-ordfører, Kim Valentin, opfatter den ungarske regerings annonce i Jyllands-Posten som en modreaktion på EU's kritik af den ungarske regerings holdning til seksuelle minoriteter.

Artiklens øverste billede
Den ungarske regering indrykkede lørdag en helsidesannonce i Jyllands-Posten om den Europæiske Unions Fremtid. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Lørdag indrykkede den ungarske regering en helsides annonce i Jyllands-Posten med overskriften ”Om den Europæiske Unions fremtid”, underskrevet af premierminister Viktor Orbán.

I de syv forslag fokuserer regeringslederen særligt på mere selvbestemmelse for EU-medlemslande, beskyttelsen af de europæiske borgere og indlemmelse af Serbien i EU.

EU-ordfører for Venstre Kim Valentin mener, at annoncen skal ses i lyset af den kritik, som Viktor Orbán og den ungarske regering har modtaget fra flere EU-lande til EU-topmøde i Bruxelles torsdag og fredag.

På topmødet kritiserede flere EU-lande den ungarske regerings holdning til homoseksuelle efter en ny lov, der bliver betragtet som undertrykkende over for seksuelle minoriteter i Ungarn.

»Jeg tror, at det er uklogt, at Ungarn agerer på den her måde, når man tænker på, hvor stor en værdi EU har for Ungarn. Ungarn er stærkt afhængig af de økonomiske tilskud, der kommer fra EU, og i det lys tror jeg, at Orbán med annoncen prøver at mele sin egen kage,« siger Kim Valentin.

Ifølge tal på EU’s hjemmeside var EU’s samlede udgifter i Ungarn i 2018, 6,3 mia. euro, svarende til 4,97 pct. af Ungarns økonomi, mens Ungarn bidragede med 1,07 mia. euro til EU.

Især det syvende og sidste punkt i annoncen sprang i øjnene på Venstres EU-ordfører. Her står det nøgternt, at »Serbien skal optages i den Euopæiske union«.

»Men han nævner hverken Nordmakedonien eller Albanien, som i virkeligheden er tættere på optagelse i EU. Det læser jeg, som om Viktor Orbán mener, at han har et tættere værdifællesskab med Serbien,« siger Kim Valentin.

De øvrige punkter i annoncen er ifølge Kim Valentin et forsøg på at male situationen i Ungarn renere, end den er.

Ifølge den nye lov, der netop er gennemført af den ungarske regering, må film og bøger til unge kun omhandle seksualitet mellem en mand og en kvinde. Den forbyder også reklamer, der portrætterer homoseksualitet som en del af et normalt samfund.

»Den nye lov i Ungarn er i min verden tæt på at være apartheid. Det kan vi ikke leve med. Det er så langt væk fra retsstatsprinicippet, som det overhovedet kan være, og der må vi i EU fortælle, hvad det præcist er, Ungarn er ved at indføre over for den store gruppe af befolkningen, der identificerer sig som en del af LGBT+-miljøet,« påpeger Kim Valentin.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.