Politisk flertal mod udrejsecenter på Langeland

Et flertal bestående af SF og blå blok vil blokere regeringens plan om et udrejsecenter på Langeland.

Artiklens øverste billede
Omkring 300-400 mennesker mødte op til en demonstration foran Bagenkop Kro i Bagenkop, for at udtrykke deres utilfredshed med udrejsecenterets flytning. Der var allerede blevet lavet bannere, og siden “Langeland Siger Nej!” gruppen blev oprettet på facebook i formiddags, har den fået 1500 medlemmer. Foto: Kasper Heden Andersen

Der tegner sig nu et politisk flertal for at stoppe regeringens plan om et nyt udrejsecenter i Bagenkop på Langeland, som har mødt voldsomme, lokale protester.

Her har regeringen netop købt ejendommen Holmegaard for 13,5 mio. kr., hvor den vil indkvartere omkring 130 udvisningsdømte kriminelle udlændinge samt udlændinge på tålt ophold. En af dem er den terrordømte Mohamed Geele, som i 2010 forsøgte at slå Jyllands-Postens tegner Kurt Westergaard ihjel med en økse.

De blå partier i Folketinget vil nu fremsætte et beslutningsforslag om, at Folketinget »pålægger regeringen straks at standse planlægningen af Udrejsecenter Holmegaard på Langeland« og i stedet indkalde til forhandlinger.

SF - som har borgmesterposten på Langeland - bakker op om sådan et forslag, og dermed er der flertal i Folketinget uden om regeringen. SF’s gruppeformand Jacob Mark kalder idéen om et udrejsecenter på Langeland for decideret »tåbelig«:

»Regeringen har uden varsel eller politisk proces besluttet at placere et udrejsecenter for kriminelle udlændinge på Langeland. Langeland som i forvejen tager socialt ansvar og som lever af turisme. Det er en tåbelig ide, og SF stemmer selvfølgelig for at få det stoppet,« skriver han på det sociale medie Twitter.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulsen Dahl, mener, at der med regeringens køb af Holmegaard er tale om »en vaske ægte skandale«:

»Med det her køb flytter regeringen bare problemerne fra Midtjylland til Langeland. Folk på Langeland var lige begyndt at se optimistisk på fremtiden igen for området, og det vil med sådan et center blive bombet helt tilbage. Der svarer jo til at placere et atomkraftværk og sige til naboerne, at nu må de hygge sig med det.«

Han kan ikke forestille sig, at regeringen nu vil sidde flertallet imod sig overhørig:

»Jeg kan da heller ikke forestille mig, at regeringens støtteparti SF bare accepterer det. Det er deres forpligtigelse at sætte sig igennem over for regeringen og bede dem lytte til flertallet.«

Beslutningsforslaget lyder:

De konservatives udlændingeordfører Marcus er tilfreds med flertallet imod regeringen og fastholder, at den tidligere VLAK-regerings plan om at placere udrejsecenteret på øen Lindholm, var langt bedre:

»Blå blok er meget enige om, at et udrejsecenter på Langeland bare vil flytte et problem fra en landsdel til en anden. Det er vi lodret imod. Regeringen har brugt to år på at finde en løsning, der var bedre end en øde ø, og nu har de fundet noget, der er meget dårligere. Derfor prøver vi at blokere det og få dem tilbage til tegnebrættet,« siger Knuth og fortsætter:

»Vi er selvfølgelig ikke blinde for, at Lindholm har nogle udfordringer, men alt andet lige er det sværere at smutte ud af bagdøren, når du er på en øde ø.«

Venstres indfødsretsordfører, Morten Dahlin er enig:

»Den mindst dårlige løsning er at placere dem en øde ø. Det vil regeringen så ikke lytte til. De vil placere det på Langeland. Det svarer til at sparke på en, der er ved at rejse sig op.«

Er det her et enkeltstående beslutningsforslag, der handler om Langeland, eller vil I også gøre det, hvis de finder en anden placering end Langeland?

»Det må vi se på. Vi ønsker helt grundlæggende at de her mennesker skal bo på en øde ø, indtil de tager hjem. Og derfor vil vi kæmpe videre for vores løsning som er, at vi tror at det skaber mindst mulig utryghed og størst mulig chance for at de her mennesker rejser hjem, hvis de bor på en øde ø,« svarer Morten Dahlin.

Jurister med speciale i statsret er ikke enige om, hvor forpligtet regeringen er på at følge et vedtaget beslutningsforslag, men typisk vil det politiske pres være så stort, at en regering følger, hvad et flertal i Folketinget vedtager.

Jyllands-Posten arbejder på en kommentar fra regeringen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.