• For abonnenter

Det skrev de danske ministre under på, da de var på tys-tys-rejse til Rwanda

Den danske regerings vision om et modtagecenter i udlandet fremgår af en aftale med Rwanda, der blev underskrevet i sidste uge og hidtil har været hemmelig for offentligheden.

Artiklens øverste billede
Udlændingeminister Mattias Tesfaye og minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen tilbragte fire dage i Rwanda sammen med en større dansk delegation. Foto: Rwandas udenrigsministerium

En hidtil hemmeligholdt aftale mellem Danmark og Rwanda nævner specifikt de danske planer om et modtagecenter i udlandet. Der står også, at de to lande skal arbejde sammen om en fælles »mekanisme«, og at der skal findes finansiering til samarbejdet i danske puljer.

Aftalen, som Jyllands-Posten kom i besiddelse af tirsdag, og som Udenrigsministeriet har offentliggjort onsdag morgen, blev indgået på et møde i sidste uge mellem udlændingeminister Mattias Tesfaye, udviklingsminister Flemming Møller Mortensen og Rwandas regering i hovedstaden Kigali.

Den danske regering havde ikke selv fortalt om turen, men pressen fandt ud af, at en dansk delegation var i Rwanda, som ifølge internationale organisationer har alvorlige problemer med demokrati og menneskerettigheder.

Aftalen er en såkaldt Memorandum of Understanding også kaldet MoU mellem Kongeriget Danmark og Republikken Rwanda. Det vil sige en aftale om en fælles forståelse, som ikke er juridisk bindene, men senere kan blive videreudviklet til en bindende aftale. Det er en velkendt metode i internationalt samarbejde, at man begynder med en MoU.

Det har indtil nu ikke været kendt, hvad der præcist stod i aftalen.

Konkret handler aftalen om asyl og migrationsforhold. De indledende bemærkninger beskriver blandt andet nogle af de aftaler og konventioner, som Rwanda og Danmark har indgået og skrevet under på.

Det forklares, at Danmark ønsker at finde »nye og bæredygtige løsninger« på flygtninge- og migrationsproblemerne. Det handler blandt andet om at bekæmpe årsagerne til, at folk flygter. Og så står der desuden:

»Det er også den danske regerings vision, at behandling af asylansøgninger skal finde sted uden for EU for at bryde det nuværende asylsystems negative incitamentsstruktur«

Aftalen nævner med andre

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.