Regeringen tvunget til at rette ind efter EU-dom: Ny plan giver kriminelle lettere spil
Med en ny plan for logning vil regeringen rette ind efter EU-dom. Samtidig forsøger den at sikre, at politiet også fremover kan anvende teleoplysninger.
Justitsminister Nick Hækkerup præsenterer onsdag en plan for, hvordan politiet fortsat vil kunne anvende teleoplysninger i efterforskningen, efter en EU-dom den 6. oktober præciserede, at den generelle og udifferentierede logning, der bl.a. finder sted i Danmark, er i strid med EU-regler.
I praksis fortsætter man jo overvågningen.
Ministeren lægger i en såkaldt lovskitse op til, at politiet fremover skal kunne anvende teleoplysninger i sager om grov kriminalitet og sager, der omhandler den nationale sikkerhed. Han ærgrer sig dog over, at de danske regler på området overhovedet skal ændres:
»Der vil være en lang række tilfælde, hvor der er kriminalitet, vi ikke kan få oplysninger om fremadrettet.«
Af skitsen fremgår det, at man i sager om grov kriminalitet kun vil kunne pålægge teleselskaberne målrettet logning, hvilket ifølge ministeren kan betyde, at politiet i fremtiden på forhånd skal have en fornemmelse af, hvem der begår kriminaliteten, og hvor den bliver begået, før det kan få adgang til teleoplysninger.
Det kan i værste fald betyde, at mord eller voldtægter ikke bliver opklaret, siger Nick Hækkerup:
»Det er en håndsrækning til forbryderne, som EU-Domstolen har givet.«
Både SF og De Radikale er bekymrede for, at regeringen med lovskitsen i store træk lægger op til at fortsætte masselogning.
»I praksis fortsætter man jo overvågningen,« siger retsordfører for SF Karina Lorentzen Dehnhardt.