Disse ni Venstre-folk stemmer nej til rigsretssagen mod Inger Støjberg

Ikke alle V-folketingsmedlemmer vil stemme for, når Inger Støjbergs rigsretssag skal vedtages i Folketinget. Flere tvivler på, at sagen er klar nok til en domfældelse.

Artiklens øverste billede
Venstres Preben Bang Henriksen er formand for Folketingets retsudvalg og tidligere retsordfører for Venstre. Han er én af modstanderne mod en rigsretssag mod Inger Støjberg. Foto: Jens Dresling

Et stort flertal i Venstres folketingsgruppe bakker op om at stille Inger Støjberg (V) for en rigsret i sagen om de ulvolige adskillelser af unge asylpar.

Men ikke alle medlemmer er enige i den historiske beslutning.

Venstre har valgt at fritstille folketingsgruppen, når Folketinget formelt skal vedtage nedsættelsen af en rigsret, og her vil ni medlemmer ifølge V-formand Jakob Ellermann stemme imod.

Ifølge Jyllands-Postens oplysninger drejer det sig – ud over Inger Støjberg selv – om disse otte venstrefolk:

  • Preben Bang Henriksen, formand for Retsudvalget
  • Mads Fuglede, udlændinge- og integrationsordfører
  • Thomas Danielsen, jagt- og søfartsordfører
  • Kristian Pihl Lorentzen, transportordfører
  • Michael Aastrup Jensen, udenrigsordfører
  • Britt Bager, kulturordfører
  • Peter Juel-Jensen, beredskabsordfører
  • Hans Christian Schmidt, formand for Kulturudvalget og fhv. minister.

Ifølge Jakob Ellemann-Jensen kan Venstre godt rumme uenigheden om rigsretssagen:

»Vi har brug for, at der tages hensyn til, at der er mennesker, som har været kolleger i 20 år, og derfor er der mange følelser på spil også,« siger han.

Tvivler på dom

Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen skriver på Facebook, at han efter tæt kontakt med sit politiske bagland har sagt nej til en rigsretssag, fordi han ikke er overbevist om, at Inger Støjberg har handlet klart ulovlig, og at det kan føre til en domfældelse.

»Man skal med andre ord kun gøre det, hvis man er overbevist om, at der er klare og overvældende beviser for, at der er sket noget ulovligt. I tilfældet med Inger Støjberg er jeg langt fra overbevist om at det er tilfældet,« skriver han og henviser bl.a. til, at Venstre har fået to advokater til at gennemgå kommissionsundersøgelsen.

Også Preben Bang Henriksen begrunder sin modstand mod en rigsretssag med, at han tvivler på en domfældelse.

»Jeg tror ikke sagen holder, jeg tror ikke Inger Støjberg vil blive dømt, og har man den holdning skal man ikke indlede en rigsretssag, derfor stemmer jeg imod,« siger han.

Er Venstre splittet?

»Det kommer lidt an på, hvordan man udlægger det, men jeg vil gerne understrege, at det her ikke er et spørgsmål om ja eller nej til Inger Støjberg, kan man lide hende eller ej, kan man lide Ellemann eller ej. Det her er et spørgsmål – for mit vedkommende og jeg tror også for de andre – om man tror sagen kan holde. Og der er den forskel på en kommission og en rigsret, at rigsretten kommer til at operere efter strafferetlige regler, der bl.a. indeholder en uskyldsformodning, og det tror jeg bliver afgørende i den her sag.«

Forlader centralt udvalg

Preben Bang Henriksen sidder som næstformand for det udvalg i Folketinget, som formelt skal behandle Instrukskommissionens beretning om Inger Støjberg, nemlig Underudvalget under Udvalget for Forretningsordenen.

Men han trækker sig nu fra udvalget og overlader posten til Venstres gruppeformand Karsten Lauritzen, som tilhører flertallet i Venstre, der støtter rigsretssagen.

»Vi har aftalt, at en repræsentant for flertallet – gruppeformand Karsten Lauritzen – overtager det arbejde, og det er også ganske naturligt. Og jeg er også helt sikker på, at Karsten også skal huske at repræsentere mindretallet. Det er jeg helt tryg ved,« siger Preben Bang.

Han håber, at Støjberg vil blive i Venstre.

»Ja, det synes jeg bestemt. Hendes evner er der ingen, som har kritiseret. Hun har en kolossal viden og en kolossal appeal til folk, så jeg håber sandelig, at hun bliver i Venstre, og jeg har ikke hørt andet,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.