Borgmester inden nye restriktioner: Jeg er dybt bekymret
Ingen vej uden om skærpede restriktioner, mener borgmester i Helsingør Kommune.
»Jeg er dybt bekymret. Ikke mindst for vore ældste medborgere er jeg bekymret for, at de kommer til at sidde alene juleaften og føler sig isoleret på vore plejecentre. Alene tanken om det gør ondt helt ind i mit hjerte.«
Benedikte Kiær, der er tidligere socialminister og nuværende konservativ borgmester i Helsingør, har forud for dagens skærpede restriktioner og nedlukninger i 37 af landets kommuner sit fokus på de ældre.
»Jeg kan sagtens forstå, at regeringen nu skærper restriktionerne. Sitautionen er bekymrende. Vi går nu ind i sæsonen for influenza, og så kan man frygte, at sundhedssektoren bliver lagt ned, hvis ikke covid-19-smitten bliver bremset. Også her i Helsingør se vi nu en kraftig stigning blandt de unge og deres forældre. Og dermed øges risikoen også for, at de bringer smitten ind blandt plejepersonalet på vores plejecentre. Så jo, der bør gøres noget yderligere,« mener Benedikte Kiær.
Helsingør er med en såkaldt incidens på 330,9 (antal nysmittede pr. 100.000 indbyggere på syv dage. red.) blandt de relativt hårdest ramte kommuner. I alt 37 kommuner vil i dag blive omfattet af de varslede skærpede restriktioner. Især drejer det sig om københavnske og sjællandske kommuner foruden Aarhus og Odense.
Hvordan bør restriktionerne skærpes?
»Der bør i den grad skrues op for testkapaciteten. Vi oplever, at mange ikke bliver testet, fordi de enten ikke har bil eller måske har et arbejde, der forhindrer dem i at stå i kø i flere timer. Og især for unge mennesker kan et par timer i kø altså føles som et helt liv. Så vi må have sat flere mobile testcentre op i en fart, så testene kan foretages der, hvor de unge er.«
Har restriktionerne hjulpet hidtil?
»Det mener jeg helt klart. Vi har sendt rigtig mange skoleklasser hjem. Vi besluttede eksempelvis på et tidspunkt helt at lukke skolen ved Rønnebær Alle. Det hjalp. Smittekæderne blev brudt.«
Har I gjort mere i Helsingør end det, som Mette Frederiksen har bedt om?
»Vi har gjort rigtig meget for at gøre opmærksom på god hygiejne. Det er jo helt afgørende, når vi snakker smittespredning,« siger Benedikte Kiær, der i øvrigt roser borgerne og de forretningsdrivende for hidtil at have udvist ansvarlighed.
Og så noget andet. Hvordan skal du holde jul - efter planen?
»Det bliver en rolig jul hjemme hos os. Min mand og jeg sammen med vore tre børn og min friske far på 92 år.«