Redegørelse om minksagen er klar: Regeringens egen konklusion er, at sagen »må betragtes som kritisabelt og beklageligt«

Hvad skete der, da Mogens Jensen og regeringen satte gang i aflivninger af alle landets mink? Det er der nu offentliggjort en redegørelse om.

Artiklens øverste billede
Mogens Jensen trak sig som fødevareminister onsdag middag. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Onsdag er man i Fødevareministeriet blevet færdige med den første redegørelse om forløbet med den ordre, der uden lovhjemmel blev givet om at aflive alle danske mink.

Jyllands-Posten har fået adgang til redegørelsen.

Justitsministeriet har bidraget til redegørelsen og kommer i en notits frem til denne konklusion:

»Samlet set er det på denne baggrund Justitsministeriets vurdering, at myndighedernes ageren i det samlede forløb må anses for en tilsidesættelse af grundlæggende forvaltningsretlige normer, der har til formål at sikre borgerne mod retstab og yde grundlæggende garantier mod uberettigede indgreb fra myndighederne, herunder vejledningspligten. Justitsministeriet finder således efter en samlet vurdering, at forløbet må betragtes som kritisabelt og beklageligt.«

Ministeriet slår også fast, at »den samlede ageren fra myndighedernes side« medførte at minkavlere med raske mink uden for smittezoner »havde grund til at antage, at de var retligt forpligtet til at påbegynde aflivning af deres mink,« selvom der ikke var lovhjemmel for dette.

Justitsministeriets notits til redegørelsen indeholder også en vurdering af det pressemøde, hvor det første gang blev meldt offenligt ud af statsminister Mette Frederiksen og Fødevareminister Mogens Jensen, at alle mink skulle aflives.

Her mener justitsministeriet ikke, at udtalelserne fra Frederiksen og Jensen havde en »retlig karakter« - det var dog stadig en alvorlig brik i det samlede billede.

»Selv om udtalelser på pressemøder og politiske udmeldinger i øvrigt som nævnt under pkt. 2 ikke har en retlig karakter for borgerne, må det antages, at disse udmeldinger, hvoraf det ikke fremgik, at der manglede hjemmel til aflivning af mink uden for zonerne, i den konkrete situation har forstærket indtrykket hos minkavlerne af, at myndighederne kunne udstede påbud eller tilkendegivelser af lignende retlig karakter om aflivning uden for smittezonerne,« skriver Justitsministeriet, som dog her lægger en stor del af ansvaret over på embedsværket frem for Mette Frederiksen og Mogens Jensen, som altså udtalte sig på pressemødet:

»Det skal i den sammenhæng bemærkes, at det på det foreliggende grundlag er Justitsministeriets vurdering, at embedsværkets forberedelse af regeringens offentlige kommunikation ikke har levet op til de standarder, som må kunne forventes.«

Kort før redegørelsen blev fremlagt, tog fødevareminister Mogens Jensen konsekvensen af hård kritik fra både oppostitionen og støttepartierne og trak sig som minister.

I hans oversendelsesbrev, som er vedhæftet redegørelsen, meddeler han dog, at han også selv har en kritik at komme med.

Her er en del af Jensens bemærkninger:

»Jeg finder det kritisabelt, at regeringen ikke i forbindelse med drøftelsen i Koordinationsudvalget den 3. november 2020 bliver oplyst om, at der kan være et hjemmelsproblem i forhold til at udvide den hidtidige indsats med aflivning af mink til hele landet.

Som det fremgår af Justitsministeriets notits, er det på det foreliggende grundlag Justitsministeriets vurdering, at embedsværkets forberedelse af regeringens offentlige kommunikation ikke har levet op til de standarder, som må kunne forventes.

Jeg finder det ligeledes kritisabelt, at jeg ikke bliver gjort opmærksom på den manglende lovhjemmel straks, da dette afklares. Min departementschef har beklaget forløbet over for mig.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.