Det er noget rod, at regeringen ikke har lovgrundlag for aflivninger af mink på plads

De Radikale kritiserer regeringen for at have rod i lovgrundlaget, når det gælder beslutningen om at aflive samtlige mink i Danmark. Men støttepartiet ser ikke andre muligheder end at bakke op.

Artiklens øverste billede
Det har udløst politiske slagsmål, og regeringen er endt i en fastlåst situation, efter det er kommet frem, at Mette Frederiksen ikke havde hjemmel i loven til at kræve raske mink aflivet, da hun gav ordren onsdag. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

En aflivning af samtlige mink på danske minkfarme - såvel raske som coronasmittede - er en beslutning med »enorme konsekvenser«, og derfor er det »noget rod«, at regeringen ikke har sikret sig det rette lovgrundlag for at træffe netop den beslutning.

Det mener regeringens støtteparti, Radikale Venstre.

»Det er da noget rod, at man tilsyneladende ikke har sikret sig lovhjemmel, og det bør der simpelthen være klarhed over, inden man melder ud,« siger partiets sundhedsordfører, Stinus Lindgreen, i en skriftlig kommentar til Jyllands-Posten.

Meldingen kommer, efter det søndag kom frem, at regeringen med den nuværende lovgivning ikke uden videre kan kræve raske mink aflivet.

»Når regeringen træffer denne beslutning på baggrund af en klar anbefaling fra myndighederne, kan vi ikke andet end bakke op. Her regner vi naturligvis med, at regeringen har grundlaget i orden, og at det hurtigst muligt lægges frem,« siger Stinus Lindgreen.

Onsdag den 4. november meldte statsminister Mette Frederiksen ud, at regeringen havde besluttet at aflive samtlige danske mink. Problemet for regeringen er, at det kan man bare ikke.

Argumentet fra Mette Frederiksen lød, at coronavirus var muteret i danske mink, og at den muterede virus har spredt sig til mennesker. Sundhedsmyndighederne bakker op om beslutningen.

»Den muterede virus blandt mink kan indebære den risiko, at den kommende vaccine ikke kommer til at virke, som den skal,« sagde Mette Frederiksen ved den lejlighed.

Men søndag kunne B.T. og Berlingske imidlertid fortælle, at der i den nuværende lovgivning slet ikke er hjemmel til at kræve, at raske mink skal aflives. De skal på nuværende tidspunkt være syge eller befinde sig i nærheden af en farm med sygdomsudbrud, før man kan kræve dem aflivet.

Derfor forsøger regeringen nu at skaffe opbakning til at hastebehandle en ny lov, der skal gøre det muligt at kræve også raske mink aflivet og på den måde fjerne regeringens juridiske forhindring.

Men en sådan hastebehandling kræver et flertal på mindst tre fjerdedele af Folketingets medlemmer. Mandag morgen stod det klart, at en samlet blå blok for nuværende modsætter sig en hastebehandling, og at 3/4-flertallet derfor ikke er til stede.

Det skete, efter Venstres Jakob Ellemann-Jensen foretog en politisk u-vending: Søndag bakkede han og Venstre op om en hastebehandling, men mandag lød det således fra oppositionslederen:

»For det første har regeringen givet en alvorlig ordre. Der er ikke styr på loven for en så omfattende beslutning. For det andet har man sat gang i processen uden at have styr på erstatningen - og hvordan skal man nogensinde kunne erstatte de berørte familier for de tab, de nu lider. Og for det tredje er der over weekenden rejst massiv tvivl, om hvorvidt beslutningen er den rigtige,« sagde Ellemann-Jensen mandag formiddag.

Mandag eftermiddag vakte Venstres tilbageløb kras kritik fra den anden ende af Folketingssalen.

»Venstre tager simpelthen folkesundheden som gidsel i sit politiske spil med regeringen,« sagde Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, i en skriftlig kommentar til Ritzau mandag eftermiddag. Han medgiver dog, at det er »utjekket« af regeringen ikke at have lovgivningen på plads, før beslutningen om aflivning blev truffet.

Radikales Stinus Lindgreen understreger vigtigheden af at handle hurtigt, når det drejer sig om at inddæmme coronasmitte - også blandt mink.

»Hvis der er noget, vi har lært af den nuværende epidemi - ikke mindst når man ser til andre lande - så er det, at tid betyder alt. Derfor kan der være rigtig god grund til at handle hurtigt, da dage eller ugers ventetid kan være afgørende for epidemiens udvikling. Igen må vi regne med, at regeringen har deres faglige grundlag på plads,« skriver Stinus Lindgreen til Jyllands-Posten.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.