- For abonnenter
Nicolai Wammen vil droppe »gulerod eller pisk« og erstatte dem med »ønsketænkning«
En ny kommission skal finde nye reformveje, der får flere i beskæftigelse. Nu skal blandt andet ny viden fra adfærdsøkonomi bruges til at få flere unge i gang med en uddannelse, flere indvandrere i arbejde og sygefraværet ned. Ønsketænkning og kejserens nye klæder, lyder kritikken.
Det er blot anden gang, at professor i økonomi ved Aarhus Universitet Nina Smith befinder sig i Finansministeriets historiske Struensee-værelse med det flere hundrede år gamle, mørke tapet.
Første gang var ifølge økonomiprofessoren selv i slutningen af 1990’erne, da daværende finansminister Mogens Lykketoft (S) havde indkaldt Smith til en kammeratlig samtale om hendes økonomiske arbejde, der pegede på behovet for at reformere dagpengene. Ordningen var for lukrativ, og alt for mange ledige sad fast i årevis.
Nu sidder Smith her endnu engang – flankeret af den nuværende socialdemokratiske finansminister, Nicolai Wammen.
I rummet, hvor mange af de største reformer, der øger den strukturelle beskæftigelse ved for eksempel at forkorte dagpengeperioden, forhøje pensionsalderen og sænke marginalskatterne, er aftalt, sidder Smith side om side med landets kassemester klar til at annoncere et paradigmeskifte i den økonomiske politik.
Hvor de seneste mere end 30 år i høj grad har handlet om at ændre strukturerne for deltagelse på det danske arbejdsmarked, så flest muligt bidrager med reformer, der fokuserede på økonomiske incitamenter,