- Artiklen opdateres
Enhedslisten: Forhandlinger om tidlig pension er brudt sammen
Dansk Folkeparti mødte ikke op til afgørende møde. Partiet vil have, at skatter og afgifter ikke skal stige. »Jeg ved ikke, hvordan vi skal komme videre herfra,« siger Enhedslistens Pernille Skipper.
Det, der stod til at blive et afgørende møde i forhandlingerne om tidlig tilbagetrækning, udviklede sig i stedet i en helt anden retning, da Dansk Folkeparti fredag eftermiddag undlod at troppe op i Beskæftigelsesministeriet, hvor regeringen, SF og Enhedslisten sad og ventede.
Enhedslisten mener, at der er sket »et regulært sammenbrud« i forhandlingerne.
»DF vælger ikke at komme til det møde, vi skulle have. I både Enhedslisten og SF havde vi troet, at vi skulle have lukket en aftale i dag, men de dukker ikke op, og vi får at vide, at al snak om at udvide ordningen, så den omfatter flere, det skal skrinlægges. Til gengæld skal bankerne bidrage markant mindre, end der ellers har været lagt op til,« siger politisk ordfører Pernille Skipper (EL) og fortsætter:
»I virkeligheden skræller de alting af ordningen og gør det til ingenting. Det kan vi ikke se os selv i. Jeg ved ikke, hvordan vi skal komme videre herfra.«
Hvad gør I nu ?
»Nu går vi over og spiser en kage og drikker en kop kaffe og klør os selv i håret. Så håber vi, at Dansk Folkeparti besinder sig om lidt.«
Ikke så langt i processen
DF-formand Kristian Thulesen Dahl mener, at regeringen har forsøgt at sætte partierne under tidspres, og at forhandlingerne slet ikke var så langt, at han var klar til at indgå en aftale.
»Jeg tror, at regeringen og vi har set lidt forskelligt på, hvor langt vi var i processen,« siger han.
DF går nu efter at få fjernet eller skruet ned for de finansieringsforslag, som regeringen har spillet ud med. Det drejer sig om en ekstraskat på finanssektoreren for i alt 1,5 mia. kr. og en skattestigning på aktieindtægter, som i alt beløber sig til ca. 650 mio. kr. Regeringens forslag om en ny ret til tidlig pension står til at koste 3,1 mia. kr.
»Vi har fremlagt finansieringsforslag, der kan undgå at hæve skatter og afgifter for at finansiere det her,« siger formanden for DF, der bl.a. har foreslået at spare på jobcentrene og indføre digitale kasseapparater for at mindske svindel og sort omsætning.
Thulesen mener, at det især i en coronatid er en dårlig idé at indføre en ekstraskat på bankerne, som risikerer at blive væltet over på danske familier, ligesom han er i mod at hæve skatten på aktieindkomster, fordi det kan mindske investeringslysten i en tid, hvor der er brug for penge i erhvervslivet.
Han bekræfter, at partiet ikke længere går efter at få flere mennesker omfattet af regeringens ordning, men at DF i stedet vil satse på at udvide muligheden for at få seniorpension. Det kræver i dag, at man har en arbejdsevne på mindre end 15 timer. Det vil DF have hævet, så flere kan få seniorpension.
»Undervejs i forhandlingerne har vi skiftet spor. Vi prøvede i lang tid at få forbedret Arne-modellen og få den udvidet. Men vi må bare erkende, at næsten ligegyldigt, hvordan vi gør det, så er det enormt svært at reparere på den model, for der vil komme noget vilkårlighed ind over det,« siger Kristian Thulesen Dahl og fortsætter:
»Derfor har vi sat fokus på at forbedre seniorpensionen, som er en ordning, der ud fra en lægelig vurdering tildeler tidlig pension til nedslidte.«
Thulesen afviser, at der er tale om et sammenbrud.
»Nej, nej, det er det bestemt ikke. Vi forhandler videre.«
Finansordfører René Christensen (DF) og beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF) sidder nu i bilaterale forhandlinger med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.