Mette Frederiksen og Morten Østergaard: Vi burde have handlet tidligere

Partiledere er ikke overraskede over de mange sexistiske krænkelser i det politiske liv.

Artiklens øverste billede
Statsminister og formand for Socialdemokratiet Mette Frederiksen erkender, at hverken Socialdemokratiet eller andre partier har været gode nok til at håndtere sagerne om sexistiske krænkelser. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Problemets omfang kommer ikke bag på dem.

De er også enige om, at beretningerne er udtryk for en problematisk kultur inden for det politiske liv.

Og nu skal der sættes en stopper for den sexistiske kultur. Det skal ske via undersøgelser, hvis de da ikke allerede er sat i gang.

Sådan lyder det i kor fra de ni partiledere og stedfortrædere, som Politiken har talt med, efter at 322 kvinder i dansk politik har skrevet under på et debatindlæg, hvor de fortæller om et stort omfang af sexisme og fysiske krænkelser til politiske møder, på Christiansborg og under socialt samvær i partierne.

Ingen af de ni politiske frontfigurer er overrasket over de beretninger, der nu kommer for dagen. Venstres Sophie Løhde siger dog til Politiken, at de mange beretninger er et wakeupcall og at »det løber mig koldt ned af ryggen, når jeg læser de her udsagn,« mens den konservative leder, Søren Pape Poulsen, siger, at »havde du spurgt mig for to måneder siden, havde jeg sagt ja, men efter den debat, der har været, kommer det ikke bag på mig.«

Der er ligeledes udbredt enighed om at få gjort noget ved problemet, idet det er udtryk for en kultur, der har eksisteret i årevis. De fleste af partilederne har således også haft sager om sexisme og krænkelser på deres bord, herunder Pernille Skipper fra Enhedslisten, der fortæller, at der eksempelvis er et medlem, som blev ekskluderet for decideret sexisme mod et andet medlem af Enhedslisten.

Blandt de mest omdiskuterede enkeltsager er udenrigsminister Jeppe Kofods 12 år gamle sag, hvor han havde sex med en 15-årig. Statsminister og formand for Socialdemokratiet Mette Frederiksen bliver af Politiken spurgt, om hun med nutidens briller ville have reageret anderledes på sagen dengang. I parantes bemærket var Helle Thorning-Schmidt formand for Socialdemokratiet på det tidspunkt. Mette Frederiksens svar er, at hun ikke har mere at tilføje til den diskussion.

De 322 underskrivere af det opsigtsvækkende debatindlæg i Politiken foreslår, at partierne nu får sat gang i interne undersøgelser af den sexistiske kultur. Og den opfordring vil blive fulgt, bedyrer partilederne.

Mette Frederiksen mener, at hverken Socialdemokratiet eller andre partier har været gode nok til at indse problemets omfang og håndtere det. Det, som Socialdemokratiet konkret vil gøre nu, er at hyre et advokatfirma med speciale i arbejds-og ansættelsesret samt diskrimination. Her skal medlemmer kunne henvende sig med egne oplevelser eller oplevelser fra partiet, som man er bekendt med, fortæller hun til Politiken.

Også den radikale partileder, Morten Østergaard, erkender, at han for længst burde have handlet på problemet.

»Det er åbenlyst et svigt. Vi har svigtet som ansvarlige ledere. Jeg har svigtet ved at have ansvarsposter i Radikale i to årtier uden at sætte ind. Det er jeg nødt til at beklage dybt«.

Landsformand for De Radikale Svend Thorhauge sagde fredag aften til Jyllands-Posten, at han var chokeret over beretningerne om krænkelser, idet han betegnede det som »afskyelig læsning«. I modsætning til partilederne på Christiansborg var de mange eksempler på sexisme overraskende for ham:

»Alle beretninger er udtryk for en helt forkert kultur og omgang med andre mennesker,« sagde Svend Thorhauge.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.