Kattelem irriterede Støjberg, og så blev centralt notat »væk«

Inger Støjberg var tilbage i den varme stol, da Instrukskommissionen borede videre i hendes forklaring om et helt centralt dokument.

Artiklens øverste billede
Inger Støjberg på vej ind til afhøringen i Instrukskommissionen i Retten på Frederiksberg. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

»Jeg tror ikke, der er flere spørgsmål i verden.«

Efter to dages intense afhøringer i Instrukskommissionen tilbage i maj kunne tidligere udlændingeminister Inger Støjberg (V) ikke forstille sig, at der var flere ubelyste hjørner i sagen om hendes adskillelse af unge asylpar tilbage i 2016.

Men det var der alligevel.

For fredag var Støjberg og hendes tidligere departementschef Uffe Toudal Pedersen genindkaldt til afhøringer om nye oplysninger og vidneforklaringer, som er kommet frem de seneste måneder.

Blandt andet om det såkaldte ministernotat, som Inger Støjberg i maj fremhævede som »et af de allermest centrale dokumenter i hele sagen«. I notatet havde Støjberg den 9. februar 2016 godkendt, at internationale konventioner skulle overholdes, således at der i helt særlige tilfælde kunne gøres undtagelser fra adskillelserne af de unge asylpar. F.eks. af hensyn til et fælles barn.

Men siden har flere vidner forklaret, at notatet ikke spillede nogen rolle; Det var »dødt og borte«, blev »glemt ret hurtigt« eller var blevet »overhalet« af andre meldinger, som Støjberg gav senere. Eksempelvis den pressemeddelelse, som hun udsendte den efterfølgende dag. Her slog ministeren fast, at »ingen« asylsøgere under 18 år måtte bo sammen med en voksen ægtefælle eller samlever på danske asylcentre. Adskillelserne gjaldt også par med børn, fremgik det.

Foreholdt alle disse udsagn forklarede Støjberg, at hun som minister forventede, at hendes embedsværk havde »taget affære« og sørget for at efterleve notatet.

Men samtidig måtte hun erkende, at ordningen for adskillelserne af de såkaldte »barnebrude« – som notatet beskrev – ikke lå fuldstændig fast på det tidspunkt, hvor hun godkendte notatet. Ordningen »skred«, sagde hun.

Det »irriterede« hende, at det var nødvendigt at gøre undtagelser på grund af menneskerettighederne, men hun accepterede det, samtidig med at hun »kæmpede« med sine embedsmænd om, at den såkaldte kattelem skulle være så lille som overhovedet mulig, forklarede hun.

»Der pågår den diskussion, at man kan se, at kattelemmen bliver større end den dag, hvor jeg godkendte notatet,« sagde hun.

Kommissionen interesserede sig også for, hvad der egentlig skete med notatet, efter det var blevet godkendt.

Ifølge Støjberg gik det slet ikke op for hende, at det centrale dokument ikke blev sendt til Udlændingestyrelsen, som ellers efterlyste skriftlige retningslinjer for, hvordan adskillelserne skulle administreres.

»Når først jeg har godkendt notatet, så tænker jeg ikke mere om den sag,« sagde hun.

Topchef ærgrer sig

Kommissionens udspørger, advokat Hanne Rahbæk, udfrittede også Støjbergs tidligere departementschef i Udlændingeministeriet, Uffe Toudal Pedersen, om, hvorfor notatet så at sige strandede i ministeriet. Ingen vidner fra Udlændingestyrelsen har hørt eller set notatet efter ministergodkendelsen, påpegede hun.

Den eneste skriftlige kommunikation, som Udlændingestyrelsen modtog fra Støjbergs ministerium, var den undtagelsesfri pressemeddelelse, som Folketingets Ombudsmand i 2017 fandt ulovlig, netop fordi den ikke omtalte mulighed for undtagelser.

»Jeg er også overrasket over, at notatet kan blive væk i vores eget system,« sagde Uffe Toudal.

»Jeg kan bebrejde mig selv i dag, at vi for eksempel ikke sender noget vejledningsmateriale til styrelsen i begyndelsen af marts,« erkendte han.

Han forestillede sig, at nogle af ministeriets afdelingschefer ville følge op på sagen. Formelt var det Koncernøkonomi, der havde ansvaret, men andre kunne også havde gjort det.

Notatet burde have været sendt til Udlændingestyrelsen, som skulle bruge det som grundlag for adskillelserne, medgav Toudal. Han gjorde dog ikke selv noget aktivt for at sikre sig, at det skete.

Fredagens sidste ord i kommissionen gik til Inger Støjberg, som næsten ikke turde gentage sig selv:

»Men nu kan jeg næsten ikke forestille mig ret mange flere spørgsmål i hele verden om den sag,« sagde hun.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.