• For abonnenter

Skal jeg lade mig falde? Eller skal jeg prøve at kravle op på klippen igen?

Lars Løkke Rasmussen står ved en skillevej. Skal han forlade politik – eller skal han vende rundt og slå døren ind igen? Hustruen, Sólrun, har meldt sig ud af partiet, og han er dybt uenig i den nye ledelses strategi.

Artiklens øverste billede
Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen er aktuel med bogen “Om de fleste - og det meste”. Foto: Stine Bidstrup.

OBS: Interviewet er fra sommeren 2020 - Lars Løkke Rasmussen har 1. januar 2021 meddelt, at han helt forlader Venstre.

Lars Løkke Rasmussen skynder sig ud af mødelokalet, mens lyden af hovedbestyrelsesmedlemmernes klapsalver fortsætter i baggrunden. Han når ned til bilen på et halvt minut. Åbner døren. Sætter sig på passagersædet.

»Lad os komme af sted. Nu, nu, nu.«

Ordren til assistenten om at få den tidligere Venstre-formand væk fra gerningsstedet er de sidste ord på den hemmelige lydoptagelse, som Løkke lavede for præcis et år siden. Han optog hele mødet den 31. august 2019, hvor han modvilligt trak sig som formand efter voldsom intern krise i partiet. Hvad der videre skete den dag, vender vi tilbage til. Den tidligere åndssvageanstalt i Brejning, nu kendt som hotel Comwell Kellers Park, var rammen om galskaben, og mandag udkommer Løkkes erindringsbog, som tager læseren med ind bag de døre, der dengang var lukkede for offentligheden.

Bogen er anledningen til, at Jyllands-Posten møder Lars Løkke Rasmussen til et interview. Han kommer lidt for sent og har til gengæld god tid. På den måde er alting, som det plejer. Men så alligevel ikke. For det handler ikke kun om politik. Løkke står i en nærmest eksistentiel krise, forklarer han.

»Hvem er jeg egentlig?«

Det store spørgsmål stiller han sig selv. For siden han var 17 år, har han altid været »ham politikeren«, som han udtrykker det. Den dreng i gymnasiet, der var mere til elevrådsdiskussion end til diskotek og kom højt på strå i Venstres Ungdom, blev valgt til byrådet i 1994, blev amtsborgmester i Frederiksborg Amt, senere sundhedsminister, finansminister. Ja, og statsminister. To gange. Hele livet gik det kun én vej i de politiske geledder: opad. Indtil den dag for et år siden.

»Jeg gik fra 100 km i timen til 0,« siger han og tænker tilbage på sit seneste år. Det har ikke været helt nemt.

»Det er ikke sjovt at sidde og råbe ad fjernsynet. Det er ikke sjovt at se sig selv ikke-omtalt.«

»Jeg duer ikke til ...«

Den 11. marts lukkede Danmark ned. Det lukkede op for noget inden i Løkke. Coronakrisen og statsministerens håndtering vakte noget i ham. F.eks. kunne han ikke udstå de forhandlingsseancer, hvor Venstres nye formand, Jakob Ellemann-Jensen, var sideordnet med Alternativets Josephine Fock, som ikke engang er valgt til Folketinget.

»Snehvide og de syv små dværge. Jeg har haft det meget svært ved at sidde og se på det, det må jeg sige,« forklarer den erfarne politiker, der af den nye formand, Jakob Ellemann-Jensen, er blevet opfordret til venligst at indfinde sig i den klassiske forgængerrolle, hvor man helst skal ses mere, end man skal høres.

Løkke har bare svært ved at dy sig. Han har undervejs skrevet klummer i B.T., der har udfordret hele Danmarks strategi, krisestyringen – og Venstre. Men derudover har han ikke sagt sin mening specielt højt.

»Jeg kan ikke gå ind i debatterne. Men coronakrisen har gjort noget klart for mig, som jeg nok havde en mistanke om i forvejen: Jeg duer ikke til at være halvt med.«

En indre kamp presser sig på nu.

»Jeg har reelt ingen indflydelse på Christiansborg. Det er også fair nok, for nogen har besluttet, at jeg ikke skulle have det,« erkender Lars Løkke Rasmussen.

»Derfor er jeg nødt til, og jeg kan mærke, at valget trænger sig på, at sige, at der kun er to muligheder. Den ene er at trække vejret helt ned i lungerne, lukke døren bag mig og acceptere det. Drop klummer. Lad det, du mener, blive mellem dig og familien. Eller også ...«

Han holder en af de små retoriske kunstpauser, han mestrer som få, og fortsætter så samtalen med sig selv:

»Så må du finde en vej tilbage til noget aktiv politik, ik’?«

»Snurre rundt på hælene og slå døren ind igen,« som han også skriver det i bogen.

Det er uforløst, dette skillevejsbudskab. For hvad for en dør er det, manden taler om? Alle vil spekulere nu. Hvad betyder det at slå døren ind? Hvilken dør? Vil han lave et nyt parti? Hvad har han gang i?

»Hvis jeg vidste det, ville jeg jo sige det,« svarer han.

Ville du?

»Haha …«

Løkke gnægger sit skælmske smil. Ikke fordi det egentlig er morsomt. Det er såmænd en ret alvorlig sag, når en central politiker som Løkke pludselig sidder og kaster det hele op i luften. Ikke mindst for Venstre.

Vi forsøger den anden vej rundt. Hvis vi ikke kan få at vide, hvilken dør han vil åbne, så kan vi måske udelukke en.

Det handler ikke om at være alment folketingsmedlem, for det er du jo allerede?

»Det er jeg jo. Ingen er bundet af andet end Grundloven. I den forstand har jeg en stemme. Men jeg har reelt ingen indflydelse på Christiansborg. Det er også fair nok, for nogen har besluttet, at jeg ikke skulle have det. Det er deres beslutning. Nu har jeg reflekteret over det i et år og regnet med,

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.