Ellemann vil afværge S-plan med lempet seniorpension

Mens regeringen er klar med sit forslag om en ny ret til tidlig pension, foreslår Venstre en anden model for at tilgodese nedslidte borgere. DF og R roser initiativet.

Artiklens øverste billede
Venstre mener, at Socialdemokratiets pensionsplan er »økonomisk uansvarlig«. Partiformand Jakob Ellemann-Jensen har dog et andet forslag, der skal hjælpe nedslidte danskere. Foto: Andreas Merrald

Kort før regeringens fremlæggelse af en ny ret til tidlig pension fremsætter Venstre et alternativt forslag. Formand Jakob Ellemann-Jensen erklærer sig parat til i stedet at lempe kravene til den såkaldte seniorpension, som har eksisteret siden årsskiftet.

»Det er økonomisk uansvarligt at indføre en ny ydelse målrettet udvalgte grupper, der ikke er nedslidte. Men jeg er parat til at se på, om der er nogen, der er slidt ned efter et langt liv på arbejdsmarkedet. For så skal vi da for pokker hjælpe de mennesker,« siger han og fortsætter:

»Derfor siger jeg meget klart, at hvis der er brug for at justere seniorpensionen for at kunne sikre, at de her mennesker bliver behandlet ordentligt, så skal vi gøre det.«

I dag skal man have haft 20 til 25 års fuldtidsbeskæftigelse for at få seniorpension. Samtidig skal ens arbejdsevne være så forringet, at man højst kan arbejde 15 timer om ugen. Begge krav er V klar til at justere, så flere får adgang til ydelsen.

Man skal ikke sluge et helt glas Panodiler eller gigtpiller hver morgen for at kunne gå på arbejde. Det er jo derfor, vi lavede seniorpensionen, og vi er meget åbne for at se på, om der er elementer i den, der skal justeres.

Sofie Carsten Nielsen (R), politisk ordfører

Regeringen mangler foreløbigt et politisk flertal for sin pensionsmodel. Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, roser Venstres initiativ. Han mener, at kravet til arbejdsevne med fordel kan lempes, så borgere, der f.eks. stadig kan arbejde omtrent halv tid, også får adgang til seniorpension.

»Vi vil meget gerne medvirke til at justere timetallet. Det var noget, vi kæmpede for, da ordningen blev lavet sidste år,« siger Thulesen Dahl, der dog ikke afviser behovet for en ny ret til pension for nedslidte, som regeringen ønsker:

»Vi vil se åbent på begge dele.«

De nedslidte

Regeringen vil sende nedslidte danskere tidligere på pension. Men hvad er nedslidning, hvem gemmer sig bag statistikkerne, og hvad vil politikerne stille op? Jyllands-Posten stiller skarpt på den svære politiske diskussion og de mennesker, det handler om.

De Radikale er skeptisk over for regeringens plan om en ny ret til tidlig pension, men åben for at justere seniorpensionen som en anden måde at hjælpe de nedslidte på.

»Man skal ikke sluge et helt glas Panodiler eller gigtpiller hver morgen for at kunne gå på arbejde. Det er jo derfor, vi lavede seniorpensionen, og vi er meget åbne for at se på, om der er elementer i den, der skal justeres,« siger politisk ordfører Sofie Carsten Nielsen.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard vil gerne diskutere justeringer af seniorpensionen.

»Men uanset hvordan man vender og drejer det, så kræver den ordning, at man bliver visiteret. Vi vil give en ret, fordi der er brug for det,« udtaler ministeren i et skriftligt svar.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.