DF-formand åbner debat om partiets arvefølge

Han fik selv posten overdraget som kronprins. Sådan bør det ikke være med den næste leder, siger Kristian Thulesen Dahl.

Artiklens øverste billede
Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, spørger sig selv, om han har det, der skal til for at genrejse partiet. Foto: Gregers Tycho

Når DF næste gang skal have ny formand, bør det ske på en anderledes måde og ikke ved blot at overdrage stafetten til en kronprins. Det siger partiformand Kristian Thulesen Dahl, der selv fik posten uden modkandidater:

»Det er måske sundt nok for DF med 25 år på bagen, at det ikke bare sker på tilsvarende vis næste gang. At der er et mere almindeligt spil om, hvem der har evnerne, lysten og opbakningen.«

Et år efter valget

Jyllands-Posten taler hen over sommeren med partilederne om et ualmindeligt år i dansk politik.

Læs med på jp.dk/eftervalget

I 2012 overtog han posten fra Pia Kjærsgaard. I dag slår Thulesen Dahl fast, at han trods partiets krise også er formand ved næste valg, hvis den interne opbakning består. På sigt forventer han adskillige kandidater til formandsposten.

»Jeg kan se nogle af dem, som ofte nævnes – både i folketingsgruppen og tæt på. Men jeg kan jo også se, at ude i baglandet er der en masse mennesker, som jeg tror i løbet af de næste fem-syv år vil byde sig til. Så er det dumt, at man har sagt, det er én bestemt, hvis der i virkeligheden om fem år er en anden situation,« siger han og mener, at det blot gælder om at »finde en god model«, hvis DF skal undgå, at et opgør om formandsposten kommer til at splitte partiet.

Han vil ikke pege på hverken Morten Messerschmidt eller andre navngivne profiler – f.eks. europaparlamentarikeren Peter Kofod – som oplagte efterfølgere.

»Der er ikke én, hvor man siger, at det er afklaret, at hvis jeg fik den berømte tagsten i hovedet, så var det den person. Sådan mener jeg heller ikke, det behøver at være. Vi er så gammelt et parti nu, at det handler om at få banket partiet op i opbakning. Så kommer der en større folketingsgruppe igen, og så vil der komme flere ind, som også byder sig til. Morten har helt givet evnerne, men hvem har lysten, og hvem har opbakningen? Det skal vi finde ud af,« siger Thulesen Dahl.

Hverken Pia Kjærsgaard, Peter Kofod eller Morten Messerschmidt har ønsket at kommentere formandens forslag om en ny formandskultur i partiet.Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen