Konservative koryfæer peger på Søren Pape som statsminister
Søren Pape Poulsen er en samlende figur, som har, hvad der skal til for på sigt at blive statsminister, lyder det fra flere tidligere K-formænd.
De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, bliver af sine egne bragt i spil som en person, der kan samle blå blok og på sigt blive statsminister.
Et år efter valget
Jyllands-Posten taler hen over sommeren med partilederne om et ualmindeligt år i dansk politik.
Læs med på jp.dk/eftervalget
Siden han i 2014 overtog formandsposten, er der skabt ro i partiet, vælgertilslutningen er vokset, og Pape kan samarbejde med både de røde og de blå, påpeger tidligere K-formænd.
»Han har evnen til at afspænde en situation, han har evnen til at snakke med alle, og han kan også være fast i kødet. Han har vist de egenskaber, der skal til for at være en samlende statsminister,« siger Per Stig Møller, K-formand i 1997-1998 og mangeårig udenrigsminister.
Han kan blive til det hele.
Han sammenligner Papes politiske kurs med Poul Schlüters:
»Partiet er vendt tilbage til en Schlüter-politik, hvor vi er talsmænd for det borgerlige Danmark, men også vil have resultater.«
Det er snart 30 år siden, at Schlüter forlod statsministeriet, og siden har De Konservative ved samtlige folketingsvalg peget på den siddende V-formand som statsminister. Også Bendt Bendtsen, K-formand i 1999-2008, beskriver Pape som en »samlende figur«, der vil kunne blive en god statsminister.
»Han kan blive til det hele. Pape er et troværdigt og redeligt menneske, der har nogle ordentlige værdier, og det har Danmark brug for,« siger Bendt Bendtsen, der til gengæld mener, at Venstre »har en noget slingrende kurs i øjeblikket« og nævner som eksempel partiets beslutning om ikke at give regeringen mandat til at forhandle EU’s budget.
Da trådte Pape til og sikrede regeringen et flertal.
»Noget er for vigtigt til politisk fnidder, og det kan han forklare, så almindelige mennesker forstår det,« siger Bendtsen om Pape.
Poul Schlüter vil ikke blande sig i debatten, men på spørgsmålet, om Pape vil kunne blive en god statsminister, svarer han:
»Det tror jeg nok, at han vil. Ja.«
Pape er »smigret« over de tidligere formænds udtalelser, men går, »som det ser ud i dag«, ikke efter statsministerposten.
DF og Nye Borgerlige vil endnu ikke sige, hvem de peger på som statsminister.