Her er overblikket over genåbningens fase to

Genåbnings anden fase sker ikke uden visse restriktioner. Få overblikket her.

Artiklens øverste billede
Regeringen og partilederne har torsdag aften indgået en aftale om anden fase af genåbningen af det danske samfund. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Hæves forsamlingsforbuddet? Må man spille amatørfodbold igen, når Superligaen må? Og hvad med grænserne?

Torsdag blev regeringen og Folketingets partier enige om en plan for genåbnings anden fase. Den giver grønt lys til, at detailhandlen - herunder storcentre, profesionel sport og efterskoler kan genåbne.

Men det er ikke uden visse restriktioner. Få det fulde overblik her.

Skoler og efterskoler

De større børn kan den 18. maj komme i skole igen. Genåbningen sker under forudsætning af, at retningslinjerne for afstand og hygiejne kan efterleves.

»Det betyder, at der kan være forskel på, hvordan man lokalt kan løse opgaven. Nogle steder vil man måske se, at de store elever kan komme ind nogle timer hver dag, andre steder vil det måske blot være et par timer om ugen. Det vigtigste er, at vi nu igen kan få skabt et fysisk bånd mellem lærere og elever og ikke mindste eleverne imellem. Det er der rigtigt mange, der har savnet,« siger KL's formand, Jacob Bundsgaard.

Også efterskolerne kan genåbne den 18. maj - men også her skal hygiejnen være i orden. Det fremgår ydermere af aftalepapiret, at der skal sikres en model for, at selvisolation af covid-19 positive personer kan opretholdes. De nærmere retningslinjer er fortsat ukendte.

»På efterskolerne er der særlige udfordringer omkring smitte. Det skal der arbejdes intenst på frem til den 18. maj, så vi er sikre på at smitten holdes nede. Men I får nu mulighed for at komme tilbage at møde jeres kammerater og jeres lærere,« sagde statsminister Mette Frederiksen på pressemødet på Marienborg.

Detailhandlen

Genåbnings anden fase indeholder en fuld åbning af detailhandlen fra mandag den 11. maj.

Det betyder, at alle butikker og storcentre kan genåbne under de retningslinjer, der ligger i aftalen mellem Erhvervsministeriet, Styrelsen for Patientsikkerhed og Beskæftigelsesministeriet.

Der må således kun tillades adgang for en person pr. fire kvadratmeter gulvareal, lokaler skal indrettes på en måde så smittefaren mindskes, der skal opsættes informationsmateriale om, at personer med covid-19-symptomer bør isolere sig derhjemme, der skal sikres, at al personale overholder anbefalingerne om hygiejne og så skal der være vand og sæbe eller håndsprit tilgængelig for kunderne.

Restauranter og cafeer

Det bliver fra den 18. maj igen muligt at gå på restaurant eller café. Under hvilke betingelser er endnu ukendte, men der vil komme nogle retningslinjer i forhold til åbningstid, fysisk afstand mv.

Interesseorganisationen Horesta er tilfreds med, at cafeer og restauranter nu får lov til at åbne.

»Det er ikke bare at åbne. Det handler også om de betingelser, man åbner på. Men vi har tillid til, at vi får nogle fornuftige betingelser,« siger direktør Katia Østergaard.

Hun henviser til, at man i Norge har et afstandskrav på én meter, mens man i Danmark opererer med to meter. Det vil dog ikke blive ændret, sagde statsministeren på pressemødet torsdag aften.

Sports- og Idrætsliv

Den professionelle del af idrætten kan åbne med det samme - men uden tilskuere. Det betyder, at blandt andet Superligaen og 1. division kan genoptages.

Den første Superliga-kamp bliver ifølge Jyllands-Postens oplysninger opgøret mellem AGF og Randers FC, mens den første hele runde af Superligaen vil blive afviklet i den sidste weekend i maj.

Klubberne er blevet lovet mindst 10 dage til at træne og forberede sig til den første kamp.

Mens den professionelle sport er undtaget for reglerne om f.eks. afstand, så gælder reglerne om afstand og hygiejne fortsat for breddesporten, der dog også kan genoptages, hvis det kan gennemføres udendørs og sundhedsmæssigt forsvarligt.

Det betyder dog, at f.eks. amatørfodboldkampe ikke kan genoptages på nuværende tidspunkt.

»Vi ved, at der er rigtig mange, der gerne vil i gang med at dyrke idræt. Jeg har selv en dreng, der gerne vil i gang. Men det skal ske i mindre grupper og uden den kontakt, der er i nogle sportsgrene,« sagde statsministeren på pressemødet.

Forsamlingsforbud opretholdes

Forbuddet mod at være samlet mere end 10 personer fortsætter den kommende tid. Det havde ellers været et ønske fra flere partier om at få hævet grænsen. De Radikale foreslog f.eks. at hæve grænsen 25 personer. Også Statens Serum Institut havde foreslået at hæve grænsen udvalgte steder.

Men det kommer ikke til at ske i denne omgang. Derfor gælder forbuddet som udgangspunkt den næste måneds tid.

Zoologiske haver

Det bliver igen muligt at se eksotiske dyr i landets zoologiske haver - men ikke til fods. Det er nemlig kun de zoologiske anlæg, hvor gæsterne kan transportere sig rundt i bil, der har fået lov til at genåbne i denne omgang.

Folkekirken og trossamfund

Folkekirken og andre trossamfund kan genåbne, når retningslinjerne er aftalt.

Hvem fik ikke lov til at genåbne?

Selvom genåbningens anden fase var markant større end første fase, så er der fortsat mange, der må væbne sig med tålmodighed.

Det gælder foreksempel fitnesscentrene, natklubberne, højskolerne og en stor del af turismen.

Grænsen vil fortsat være lukket, det betyder at sommerhusudlejerne må vente på en afklaring i forhold til de mange tyske turister, som indtil videre ikke kan krydse grænsen til Danmark. Også museer, forlystelsesparker, teatre og biografer må fortsat holde lukket.

Og så er der jo de zoologiske haver, hvor gæsterne ikke kan køre rundt i bil.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.