Regeringen forbyder forsamlinger på over 10 personer

Endnu en gang dannede Statsministeriet ramme om præsentationen af nye tiltag i kampen mod corona.

Artiklens øverste billede
Det er langt fra første gang, at en alvorlig statsminister har måtte indkalde til pressemøde i Statsministeriet om den aktuelle corona-situation. Foto: Jens Dresling

Det er slut med forsamlinger på over 10 personer samt restaurant-, café- og frisørbesøg.

Det meddeler statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde i Statsministeriet, hvor yderligere tiltag i kampen mod corona præsenteres.

»Det bliver ikke let,« erkender statsministeren.

Konkret lukkes barer, caféer og restauranter for alt andet end take away. Samtidig lukkes frisører, massører og tatovører - med mindre de udfører sundhedsfaglige behandlinger.

Desuden lukkes natklubber, fitnesscentre, storcentre og en række andre butikker. Fødevarebutikker er undtaget, oplyser statsministeren, men regeringen vil samtidig have, at kunder her så vidt muligt skal kunne vaske eller afspritte hænder.

»Der skal være plads nok. Kunderne skal kunne vaske hænder og spritte af. Der skal være god afstand både i køerne, og når man kigger på varer«, siger statsministeren.

Derudover må man ikke længere forsamles i grupper på over 10 personer ved offentlige arrangementer både indendørs og udendørs. Desuden skal alle indendørs sports- og idrætsfaciliteter lukke, siger statsministeren og kommer samtidig med en kraftig opfordring til, at man også efterlever det privat.

Mere politi på gaden

Tiltagene træder i kræft fra onsdag klokken 10 og gælder frem til 30. marts. Det vil ifølge chef i Rigspolitiet, Thorkild Fogde, betyde, at der fra onsdag vil være ekstra politi på gaden for at få folk til at efterleve blandt andet forsamlingsforbuddet:

Der er stadig omgang ude i samfundet, som ligger ud over, hvad der kan forsvares sundhedsfagligt.

Chef i Rigspolitiet, Thorkild Fogde

»Der er stadig omgang ude i samfundet, som ligger ud over, hvad der kan forsvares sundhedsfagligt. Vi har set billeder fra supermarkeder. Vi har set folk, der var ude i godt vejr og andre steder, hvor man måske tænker, at det er okay at samles flere, fordi det er udendørs,« siger Thorkild Fogde og slår samtidig fast, at politiet ikke vil trænge ind i private hjem for at tjekke, hvor mange personer, der samles:

»Men bliver der spillet høj musik og ringer naboerne, så vil politiet komme ud og lukke festen,« siger han og understreger, at politiet dog ikke vil »fare ud med en sværm af bøder,« hvis forbuddet ikke udmiddelbart efterleves.

Politiet vil senere komme med en mere præcis vejledning for, hvordan forbuddet skal tolkes.

»Forsigtig« frem for »letsindig«

Tiltagene kommer ifølge Mette Frederiksen for især at stoppe smittespredningen samt for at aftage presset på landets sygehuse:

»Det er afgørende, at vi får brudt smittekæden nu. På landets sygehuse bliver alvoren for hver dag, der går, mere tydelig. Sygeplejersker, læger og social- og sundhedsassistenter siger til danskerne: Bliv nu hjemme, så smitten ikke spredes. Det gør indtryk. Det er nu, at vi i Danmark skal gøre alt, hvad vi kan«, siger Mette Frederiksen og opfordrer danskerne til at være »forsigtige« frem for »letsindige«.

Direkte adspurgt hvorfor regeringen ikke indfører et egentligt udgangsforbud som f.eks. Frankrig har gjort, svarer Frederiksen:

»Det er vores meget klare oplevelse, at danskerne over en bred kam efterlever Sundhedsstyrelsens henstillinger og viser hensyn. Men det er ikke tilstrækkeligt. Derfor tager vi nu yderligere skridt. Jeg udelukker ikke yderligere initiativer. Men så længe danskerne bakker op, så når vi langt.«

18 personer indlagt på intensiv

De seneste dage er også sundhedsminister Magnus Heunicke kommet med flere opsange til befolkningen. Han ser tegn på, at coronavirus ikke bliver taget tilstrækkeligt alvorligt.

»Vi kan alle være smittebærer uden selv at vide det. Der går 14 dage fra man smittes, til man får symptomer. Derfor udvider man sin potentielle smittekreds, hver gang man er i tæt samvær med venner og familie. Det gælder også unge mennesker, som i sidste ende risikerer at smitte bedsteforældre«, siger Magnus Heunicke på pressemødet i Statsministeriet og understreger gentagende gange situationens alvor:

»Udbredt smitte bliver en realitet i det danske samfund. Situationen lige nu er, at 18 er indlagt på intensive afdelinger. Hvis smitten breder sig, så vil intet sundhedsvæsen i verden kunne klare presset. Heller ikke det danske. Derfor er det helt afgørende, at hver enkelt tager det her til sig. Og det skal ske nu,« siger han.

Også direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, opfordrer på pressemødet danskerne til at bære over med de ændringer, som coronavirussen nu medfører i sundhedsvæsnet:

»Man skal acceptere, at man ikke kan gå til tandlægen og få sin tandrensning, at man ikke længere kan føde hjemme, at ens operation bliver udskudt. Vi skal acceptere, at der er anderledes vilkår. På den måde kommer vi bedre igennem det her,« siger Søren Brostrøm.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.