Eksperter advarer mod tidlig børnehavestart for toårige

En opgørelse viser, at over en tredjedel af landets kommuner tillader, at børn starter i børnehave, før de fylder tre år. Eksperter advarer mod tendensen, mens SF vil indføre minimumsalder.

Artiklens øverste billede
Hvis det står til SF, skal alle danske børn være fyldt tre år, før de starter i børnehave. Nete Nørby Spartvath var to år og tre måneder, da hun begyndte i børnehavedelen af den integrerede institution Hyldebakkegård. Foto: Lars Krabbe

41 af landets 98 kommuner havde i 2018 retningslinjer, som tillod, at børn kunne starte i børnehave, før de fyldte tre år. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Men det er et mønster, der vækker bekymring hos eksperter.

»Normeringer og gruppestørrelser er bedre i vuggestue og dagpleje end i børnehaver, fordi små børn har størst behov for omsorg og tryghed. Derfor skal vi være påpasselige med at flytte små børn til børnehaven,« vurderer Lone Svinth, der er lektor ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU) og forsker i børns samspil og læring i dagtilbud.​​​

Man skal tage udgangspunkt i børnene og ikke kommunernes budgetter.

Jacob Mark (SF), børneordfører

I 2017 havde 48 af landets kommuner retningslinjer, der tillod børn under tre år at starte i børnehave. Trods et fald på syv kommuner fra 2017 til 2018 er tallet stadig alt for højt, advarer Lone Svinth.

»Det er en alder, hvor børnene er afhængige af gode, nære relationer, som kan give dem den fornødne tryghed og mod på livet i et dagtilbud. Det bliver, alt andet lige, sværere i en børnehave, hvor der er flere børn på stuen, færre voksne og andre forventninger til, hvad barnet skal kunne selv.«

Charlotte Ringsmose, professor og forsker i dagtilbud på Aalborg Universitet, er enig. Hun fastslår, at »41 kommuner er for mange«.

SF ønsker lovændring

Det får SF’s børneordfører, Jacob Mark, til at foreslå, at børn som udgangspunkt ikke må starte i børnehave, før de er fyldt tre år:

»Hvis de 41 kommuner skal følge en regel om tre år, kræver det en lovændring. Man skal tage udgangspunkt i børnene og ikke kommunernes budgetter.«

SF sendte i januar 2019 et lignende forslag til afstemning i Folketinget, men fik ikke flertal, selv om De Radikale og Enhedslisten bakkede op.

Socialdemokratiets børneordfører, Jens Joel, ser frem til igen at drøfte forslaget, men er forbeholden.

»Med firkantede regler risikerer man at gøre det vanskeligere at planlægge børnenes tid med de voksne,« siger han.

Venstre vil lytte til »dem, der har den faglige ekspertise«, siger børneordfører Ellen Trane Nørby. DF vil drøfte forslaget i gruppen.

Kommunernes forening KL oplyser, at man ikke udtaler sig om enkelte partiers lovforslag.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.