Tidligere V-minister går mod partilinjen

Hans Christian Schmidt vil ikke stemme for aftalen om kompensation for støj fra kampfly.

Artiklens øverste billede
hans Christian Schmidt, der er tidliger Venstre-minister, vil ikke stemme for den nye aftale om kompensation, som hans parti er en del af. Foto: Anders Brohus

Den tidligere V-minister Hans Christian Schmidt vil ikke stemme for aftalen om kompensation for støjgener til naboerne til flyvestationen i Skrydstrup, hvor Danmarks kommende kampfly F35 skal placeres, skriver DR.

Aftalen sikrer naboerne 70.000 kr. skattefrit og samtidig tilbyder staten at købe 117 ejendomme i området.

Men det er den tidligere minister langt fra tilfreds med. Han kan ikke se det rimelige i, at alle naboer bliver behandlet ens, selvom eksempelvis værditabet på deres ejendomme er forskellige.

Hans Christian Schmidt (V) kalder beslutningen om, at beboerne ikke kan få retshjælp for arrogant. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Han mener, at det beslutningen arrogant, da beboerne ikke kan få tilskud til retshjælp til en sag, hvor de får vurderet, hvor meget deres hus er faldet i værdig pga. støjgenerne.

Forsvarsminister Tine Bramsen afviser over for DR, at der kan laves individuelle vurderinger over værditabet.

Aftalen om kompensation til de støjramte blev fredag indgået mellem partierne, der også står bag beslutningen om indkøbet af i alt 27 F35-kampfly. S-regeringen er sammen med V, R, DF, K og LA i aftalen blevet enige om at bruge yderligere 250 mio. kr. til støjsikring og opkøb af huse.

Forsvarsminister Trine Bramsen sagde fredag til Jyllands-Posten, at hun er tilfreds med aftalen, som hun betegner som »retfærdig og ambitiøs«. Hun oplyser, at modellen ligner den i Norge, som også har købt F-35-fly, og at pengene tages inden for det samlede kampflybudget.

Borgere i foreningen Flyvestation Skrydstrups Naboer har kritiseret, at politikerne ikke har imødekommet krav om erstatning for værditab på ejendomme. Selv om boligerne støjisoleres, vil det ifølge foreningen ikke kompensere for, at husene falder så kraftigt i værdi pga. af de nye fly, at nogle borgere bliver teknisk insolvente.

Ifølge Trine Bramsen er der blevet lavet en juridisk vurdering, som siger, at Forsvaret ikke er erstatningspligtigt for bl.a. værditab.

Danmark har købt i alt 27 F35-kampfly. De første fly bliver modtaget i USA i 2020, hvor omskolingen af piloter begynder. I 2023 skal anlægget i Skrydstrup være klar til at modtage de første fly.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.