Mette Frederiksen om større EU-budget: »Det er jo fuldstændig gak«

Ifølge nye beregninger risikerer dansk EU-medlemskab at blive 5 mia. kr. dyrere om året. Statsministeren kæmper imod budgetforslag.

Artiklens øverste billede
»Jeg er grundlæggende uenig i kommissionens vurdering af behovet for et større budget,« siger Mette Frederiksen. Foto: Jens Dresling

Danmarks medlemskab af EU kan snart blive væsentligt dyrere.

Et forslag om et større EU-budget og risikoen for, at Danmark mister sin særrabat, kan koste Danmark milliarder. Ekstraregningen kan lyde på helt op til 5 mia. kr. ekstra om året, hvis Storbritannien ender med at forlade EU uden en forhandlet exit-aftale.

Det viser nye beregninger fra regeringen forud for et topmøde torsdag i Bruxelles, hvor EU’s budget for perioden 2021-2027 er på dagsordenen.

De senere år er EU-landene kommet med flere og flere opgaver til fællesskabet – migration, grænsekontrol, klima, you name it. Så må der også følge penge med.

Jens Rohde (R), EU-ordfører

Statsminister Mette Frederiksen afviser, at Danmark vil betale mere til EU.

»Jeg bliver helt rystet over tanken om, at man sidder og jonglerer med europæernes skattekroner på den måde helt ublu,« siger hun og henviser til, at EU-Kommissionen forventer øgede administrationsudgifter for cirka 35 mia. kr. i den syvårige budgetperiode.

»Det er jo fuldstændig gak,« siger hun og fortsætter:

»De penge, som vi har mulighed for at prioritere anderledes, skal gå til vores velfærdssamfund og ikke til et endnu større EU-budget.«

Hun har derfor allieret sig med Sverige, Holland og Østrig, der alle ønsker at fastholde medlemslandenes EU-bidrag på 1 pct. af bruttonationalindkomsten. EU-Kommissionen har foreslået at øge bidraget til ca. 1,1 pct. og udfase rabatter til bl.a. Danmark. Et større budget skal bl.a. fylde det hul, som opstår, når Storbritannien efter planen forlader samarbejdet og derfor ikke længere bidrager.

Men ifølge Mette Frederiksen bør unionen i stedet prioritere sine udgifter anderledes og eksempelvis skære i landbrugsstøtten for at bruge mere på klima og kontrol ved de ydre grænser.

Svær position

Ifølge Marta Pilati, der er analytiker ved tænketanken European Policy Centre i Bruxelles, står Danmark dog i en »svær« position, når budgettet skal forhandles med de andre EU-lande.

»Flere af dem vil faktisk øge budgettet mere, end EU-Kommissionen har foreslået. Det samme ønsker Europa-Parlamentet,« siger analytikeren, der dog påpeger, at Tyskland for nylig har bevæget sig i Danmarks retning.

Hos De Radikale kritiserer EU-ordfører Jens Rohde regeringens linje:

»Den er uansvarlig. De senere år er EU-landene kommet med flere og flere opgaver til fællesskabet – migration, grænsekontrol, klima, you name it. Så må der også følge penge med.«

Samme kritik lyder fra Alternativet, mens Enhedslisten til gengæld bakker regeringen op i modstanden mod et større EU-bidrag.

»Det er forudsætningen for en nødvendig diskussion om besparelser på EU-budgettet,« siger Enhedslistens EU-ordfører, Søren Søndergaard.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.