Penge til fattige familier bliver i statskassen

En pulje skulle gå til børn, men bruges i stedet på at dække et anslået hul i statskassen, fordi forældrene antages at arbejde mindre.

Artiklens øverste billede
Najah Jmaa er flygtet fra Syrien til Danmark og er tidligere stået frem i Jyllands-Posten med sit budget på den lave integrationsydelse. Hun vil bl.a. bruge et ekstra børnetilskud på sko og fritidsaktiviteter for hendes 11-årige søn. Foto: Charlotte de la Fuente

Mens S-regeringen og dens støttepartier har afsat et trecifret millionbeløb til fattige børnefamilier, viser det sig, at en stor del af pengene aldrig vil blive udbetalt til dem.

I et notat fra Beskæftigelsesministeriet forudsættes det, at et såkaldt børnetilskud i sig selv vil fastholde forældrene længere tid i ledighed, når de får mere i sociale ydelser. Dermed antages det, at der kommer færre skatteindtægter og flere udgifter til offentlig forsørgelse. Prisen skønnes ifølge notatet at være 65 mio. kr.

Pengene skal findes i en pulje på 250-300 mio. kr., som S, R, SF og EL afsatte i det såkaldte forståelsespapir, der gjorde det muligt for S-formand Mette Frederiksen at danne regering. Det er altså 22-26 pct. af puljen, der bruges på at betale for de såkaldte »adfærdsvirkninger«. Dertil kommer et endnu ukendt millionbeløb til administration.

Det er alt for mange penge, der bare forsvinder, mener beskæftigelsesordfører Victoria Velásqeuz (EL), som deltager i de aktuelle forhandlinger om børnetilskuddets præcise udformning.

»Vi kan ikke acceptere, at så mange penge lander i et sort hul. Det kan let blive en teoretisk diskussion om ministeriernes regnemodeller, men det bliver meget konkret, når mennesker ikke får de penge, som de skulle have,« siger hun.

SF vil også have gennemlyst regnemetoderne.

»Men jeg er mere optaget af, at vi får en aftale hurtigt, end af at forhandlingerne strander på det her,« siger folketingsmedlem Kirsten Normann (SF).

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard er selv kritisk over for regnemodellerne, men han afviser, at de kan ændres i denne omgang.

»Det er en væsentlig og spændende diskussion. Det kan bare ikke løses ved et forhandlingsbord, hvor det handler om, hvordan vi hurtigst muligt fordeler penge til nogle børn,« siger han.


Børnetilskuddet skal gå til familier, der er på den lave integrationsydelse eller er ramt af kontanthjælpsloftet. Det skal gives midlertidigt i et år, indtil en kommission har udtænkt et nyt system for de sociale ydelser.

I regeringens første udspil skulle beløbet være 63 pct. af børnechecken. Det ville give ca. 950 kr. i tilskud om måneden for et barn under to år, men det er stadig til forhandling, præcist hvordan pengene skal fordeles.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.