Mette Frederiksen har landet en aftale om ny regering
Socialdemokratiet, SF, De Radikale og Enhedslisten har sent tirsdag aften landet en aftale, der gør Mette Frederiksen til statsminister for en S-regering.
Efter 20 dages forhandlinger lykkedes det sent tirsdag aften Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen at lande en politisk aftale med rød blok.
Det betyder, at hun nu har den opbakning, der skal til for at hun kan blive statsminister for en socialdemokratisk mindretalsregering.
»Det er med stor glæde, at vi efter omkring tre ugers forhandlinger nu er flertal for, at der kan danne en ny socialdemokratisk regering i Danmark,« siger Mette Frederiksen.
Med aftalen får Mette Frederiksen mulighed for at lave en mindretalsregering, præcis som hun har ønsket.
»Jeg har gennem hele valgkampen sagt, at jeg ønsker en samarbejdsregering. Andre partier er velkommen til at tilslutte sig aftalen eller træde ind i det politiske arbejde,« siger Mette Frederiksen.
Flere ting er kommet frem om aftalen. Blandt andet fortæller SF's formand, Pia Olsen Dyhr, at hun har fået lovbundne minimumsnomeringer, der var et af SF's helt store krav.
»Vi leverer på en klimaindsats, der er i verdensklasse og levere på lovbundne minimumsnormeringer. Børnene i daginstitutionerne får en helt anden hverdag,« siger Pia Olsen Dyhr.
Ifølge partilederen mangler partierne dog endnu at forhandle den konkrete model for minimumsnormeringer på plads. Dermed har SF endnu ikke fået indfriet kravet om, at der skal være én pædagog på tre børn i vuggestuerne og én pædagog per seks børn i børnehaverne.
Økonomien har været et af de helt store knaster i regeringsforhandlingerne, hvor Enhedslisten og De Radikale særligt har ligget langt fra hinanden. Men den knast ser altså ud til at være løst i løbet af tirsdagen.
»Vi har fået et meget klart løfte om, at uligheden skal bekæmpes. Når vi skal finde pengene, så skal det ske på en social retfærdig måde,« siger Pernille Skipper - hvordan den garanti er formuleret er endnu ukendt.
Omvendt har De Radikale fået lovning på, at der vil blive åbnet op for udenlandsk arbejdskraft, hvilket har været et radikalt krav under forhandlingerne.
»Det skib, vi har sat i søen er lastet med økonomisk ansvarlighed,« siger Morten Østergaard (R).
Partierne er ifølge Morten Østergaard også blevet enige om, at at droppe Lindholm som udrejsecenter for kriminelle udlændinge, mens børnene på Sjælsmark skal flytte til et nyt udrejsecenter. Sidstnævnte er noget alle tre støttepartier har kæmpet for.
Ifølge Pia Olsen Dyhr er der ikke lagt en detaljeret økonomisk plan, der anviser, hvor finansieringen til alle ambitionerne skal komme fra. Det skal først forhandles senere, siger hun.
Mette Frederiksen (S) præsenterer natten til onsdag regeringsaftalen.