Trods partiers meldinger: Paris-aftalen har ingen krav om 70 pct. mindre CO2
Røde partier vil løfte Danmarks klimamål markant, men et centralt argument for at gøre det er ifølge klimaeksperter ikke korrekt.
Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten er enige om, at Danmark skal reducere sit CO2-udslip med 70 pct. i 2030.
Et bærende argument fra støttepartierne, der har haft målsætningen som krav ved regeringsforhandlingerne med Socialdemokratiet, har igen og igen været, at de 70 pct. er nødvendige for at leve op til Danmarks forpligtelser i den internationale Paris-aftale.
»Vi skal op på en reduktion på 70 pct. i 2030 for at leve op til Paris-aftalen,« sagde Enhedslistens politisk ordfører, Pernille Skipper, onsdag.
Paris-aftalen siger ikke andet, end at vi skal holde den globale, menneskeskabte opvarmning på under to grader – og helst under 1,5 grader – der er ikke sat noget årstal på. Der står således ikke noget om, at vi skal have reduceret vores udledninger med en bestemt procentandel i 2030, 2040 eller 2050.
Forleden sagde også politisk leder Morten Østergaard (R):
»Det med de 70 pct. handler om, hvad der skal til for at nå Paris-målsætningerne.«
Men den internationale Paris-aftale, som de politiske ledere bliver ved med at bruge som argument for højere klimakrav, nævner ikke konkrete reduktionsmål eller årstal for dem, fastslår førende klimaeksperter.
»Der står ikke noget i Paris-aftalen om, hvor meget det ene eller det andet land skal reducere sine udledninger, fordi de enkelte lande selv har meldt deres mål ind,« siger professor Kirsten Halsnæs fra DTU.
Hun har været en del af FN’s klimapanel, IPCC, siden 1993 og forklarer, at Danmark sammen med EU har meldt målet om en reduktion på 40 pct. i 2030 ind:
»EU-landene kan godt være mere ambitiøse end det, men så er det egne mål, man sætter, og ikke et krav ifølge Paris-aftalen.«
»Enormt ambitiøst«
Professor Katherine Richardson, Københavns Universitet, har i en årrække deltaget i klimaarbejdet under skiftende regeringer og stemmer i:
»Paris-aftalen siger ikke andet, end at vi skal holde den globale, menneskeskabte opvarmning på under to grader – og helst under 1,5 grader – der er ikke sat noget årstal på. Der står således ikke noget om, at vi skal have reduceret vores udledninger med en bestemt procentandel i 2030, 2040 eller 2050,« siger forskeren, der mener, at både en 70 pct. reduktion og de 60 pct., som Socialdemokratiet oprindeligt foreslog, vil være »enormt ambitiøst«.
Ifølge en række eksperter vil en CO2-reduktion på 70 pct. betyde store forandringer i danskernes levevis. Men det er også »rigtigt«, at Danmark går foran og bærer »en lidt større andel« end andre lande, bl.a. fordi Danmark historisk har udledt mere CO2 end f.eks. ulandene, mener Pernille Skipper.
»Et rigt land som Danmark skal gå foran, og det betyder 70 pct.,« siger hun.