Trods partiers meldinger: Paris-aftalen har ingen krav om 70 pct. mindre CO2

Røde partier vil løfte Danmarks klimamål markant, men et centralt argument for at gøre det er ifølge klimaeksperter ikke korrekt.

Artiklens øverste billede
Vindmøller ventes at få en central rolle, når Danmarks udledning af drivhusgasser skal reduceres med 70 pct. frem mod 2030. Arkivfoto: Lars Skaaning/Polfoto

Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten er enige om, at Danmark skal reducere sit CO2-udslip med 70 pct. i 2030.

Et bærende argument fra støttepartierne, der har haft målsætningen som krav ved regeringsforhandlingerne med Socialdemokratiet, har igen og igen været, at de 70 pct. er nødvendige for at leve op til Danmarks forpligtelser i den internationale Paris-aftale.

»Vi skal op på en reduktion på 70 pct. i 2030 for at leve op til Paris-aftalen,« sagde Enhedslistens politisk ordfører, Pernille Skipper, onsdag.

Paris-aftalen siger ikke andet, end at vi skal holde den globale, menneskeskabte opvarmning på under to grader – og helst under 1,5 grader – der er ikke sat noget årstal på. Der står således ikke noget om, at vi skal have reduceret vores udledninger med en bestemt procentandel i 2030, 2040 eller 2050.

Katherine Richardson, professor på Københavns Universitet, der i en årrække har deltaget i klimaarbejdet under skiftende regeringer.

Forleden sagde også politisk leder Morten Østergaard (R):

»Det med de 70 pct. handler om, hvad der skal til for at nå Paris-målsætningerne.«

Men den internationale Paris-aftale, som de politiske ledere bliver ved med at bruge som argument for højere klimakrav, nævner ikke konkrete reduktionsmål eller årstal for dem, fastslår førende klimaeksperter.

»Der står ikke noget i Paris-aftalen om, hvor meget det ene eller det andet land skal reducere sine udledninger, fordi de enkelte lande selv har meldt deres mål ind,« siger professor Kirsten Halsnæs fra DTU.

Hun har været en del af FN’s klimapanel, IPCC, siden 1993 og forklarer, at Danmark sammen med EU har meldt målet om en reduktion på 40 pct. i 2030 ind:

»EU-landene kan godt være mere ambitiøse end det, men så er det egne mål, man sætter, og ikke et krav ifølge Paris-aftalen.«

»Enormt ambitiøst«

Professor Katherine Richardson, Københavns Universitet, har i en årrække deltaget i klimaarbejdet under skiftende regeringer og stemmer i:

»Paris-aftalen siger ikke andet, end at vi skal holde den globale, menneskeskabte opvarmning på under to grader – og helst under 1,5 grader – der er ikke sat noget årstal på. Der står således ikke noget om, at vi skal have reduceret vores udledninger med en bestemt procentandel i 2030, 2040 eller 2050,« siger forskeren, der mener, at både en 70 pct. reduktion og de 60 pct., som Socialdemokratiet oprindeligt foreslog, vil være »enormt ambitiøst«.

Ifølge en række eksperter vil en CO2-reduktion på 70 pct. betyde store forandringer i danskernes levevis. Men det er også »rigtigt«, at Danmark går foran og bærer »en lidt større andel« end andre lande, bl.a. fordi Danmark historisk har udledt mere CO2 end f.eks. ulandene, mener Pernille Skipper.

»Et rigt land som Danmark skal gå foran, og det betyder 70 pct.,« siger hun.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.