Alternativet er ramt af intern islamkonflikt

Strid om muslimske trosretninger splitter Alternativets pakistanske kandidater på Sjælland. Uffe Elbæk (AL) har længe været bekendt med problemet.

Artiklens øverste billede
Kashif Ahmad har tidligere stillet op for partiet Nationalpartiet, som han stiftede sammen med b.la sine brødre. Sidste år skiftede han til Alternativet, hvor han stiller op i Københavns Storkreds. Arkivfoto: Janus Engel

En religiøs konflikt om islamiske trosretninger er nu blusset op omkring Alternativets to pakistanske folketingskandidater i København. Kandidaterne Shahzad Riaz og Kashif Ahmad tilhører to forskellige trosretninger inden for islam – henholdsvis sunni og ahmadiyya.

I Pakistan bliver ahmadiyya-muslimer officielt set som kætterske – bl.a. på grund af uenighed om profeten Muhammeds rolle.

I Pakistan bliver folk slået ihjel pga. det her. Det skræmmer mig, at det bliver en del af en dansk valgkamp, hvor det på ingen måder hører hjemme.

Kashif Ahmad, folketingskandidat for Alternativet

På sociale medier er Kashif Ahmad flere gange blevet udsat for religiøs diskrimination i valgkampen. Og på en løbeseddel, som deles i dansk-pakistanske kredse, opfordres pakistanere direkte til at stemme på hans partifælle Shahzad Riaz og ikke på Kashif Ahmad.

»Afvis qadiyani (nedsættende udtryk om ahmadiyya-muslimer, red.) kandidat Kashif Ahmad, fordi Kashif Ahmad er tilhænger af sådan en løgnagtig profet og falsk frelser, som har hånet Muhammed og Kristus, fred må være med dem. Han har fornærmet muslimer og kristne. For Guds skyld vis ære og få Shahzad Riaz valgt,« lyder den oversatte urdu-tekst.

Løbeseddel skrevet på urdu
Løbeseddel oversat fra urdu til dansk

Samme kritik går igen i en lækket video fra et møde i den dansk-pakistanske forening Pakistani Society Denmark, hvor partifællen Shahzad Riaz er til stede, mens Kashif Ahmad hænges ud.

»Det er alles ansvar at bringe dette videre; Kashif Ahmad er ikke muslim,« lyder det bl.a. i videooptagelsen.

Islamforsker Lene Kühle fra Aarhus Universitet kalder det »usædvanligt«, at debatten om ahmadiyya-muslimer bringes ind i en dansk folketingsvalgkamp.

»Debatten om ahmadiyya-muslimer er ikke ny, men det er usædvanligt, at det bliver bragt direkte ind i den danske folketingsvalgkamp,« siger hun.

Kashif Ahmad er »chokeret«, da han får forelagt materialet:

»I Pakistan bliver folk slået ihjel pga. det her. Det skræmmer mig, at det bliver en del af en dansk valgkamp, hvor det på ingen måder hører hjemme.«

Jyllands-Posten har i fire dage forsøgt at komme i kontakt med Shazad Riaz. Han er ikke vendt tilbage på gentagne henvendelser. Politisk leder Uffe Elbæk (AL) har længe været bekendt med problemet, men afviser at stille op til interview.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.