Liberal Alliance har sin ånd og sin fremtid på vippen

LA’s ultimative krav og senere regeringsdeltagelse har kostet partiet. Det store spørgsmål er hvor dyrt.

Artiklens øverste billede
Et af de mandater, som er på vippen ifølge Altinget, er Joachim B. Olsens mandat i Københavns Omegns Storkreds. Det skifter lidt fra måling til måling. Men det er sigende for situationen, at netop hans mandat vakler. Foto: Finn Frandsen

Liberal Alliances valgkamp er for nogle profilers vedkommende endt i en overlevelseskamp. Partiet er først og fremmest oppe imod sig selv og har travlt med at fremlægge politik, som er fri af regeringskompromiser. Men kan det lykkes troværdigt at forene det regeringsbærende med det kompromisløse LA classic uden at tabe vælgerne?

Hvis meningsmålingerne holder, står partiet til et møgvalg. Der er lagt op til næsten en halvering. I 2015 blev den liberale leder Anders Samuelsen og co. valgt ind med stålsatte øjne og 7,5 pct. af danskernes stemmer. Nogle ultimative krav og en regeringsdeltagelse senere står partiet i et gennemsnit af meningsmålinger ifølge netavisen Altinget til en opbakning på blot 4 pct.

Et af de mandater, som er på vippen ifølge Altinget, er Joachim B. Olsens mandat i Københavns Omegns Storkreds. Det skifter lidt fra måling til måling. Men det er sigende for situationen, at netop hans mandat vakler. Er der nogen, som inkarnerer LA’s oprindelige ånd, så er det Joachim B. Olsen. Han er personligt stadig ubesmittet af ansvarets åg, fordi han aldrig fik plads på ministerholdet. Men hvor han som politiker før var en af Folketingets dygtigste til at flytte holdninger og samfundsdebat, så har han siden partiets indtræden i regering været trængt mere i baggrunden og har i flere tilspidsede situationer været pålagt en mere diplomatisk facon.

Fra protest til forvaltning

Det er langtfra sikkert, at han mister sit mandat. Men alene det, at han er i farezonen, siger lidt. Da LA gik ind i VLAK-regeringen, som de så et år senere var ved at sprænge indefra, skiftede partiet på sin vis identitet. Væk fra rollen som protestpartiet, der var sat i verden for et holdningsopgør med den offentlige sektors størrelse og skattetrykket. Pludselig blev LA’erne forvaltere af systemet, og selv om man ikke kan tage regeringsresultaterne fra dem, så er der en verden til forskel på rollen uden for og inde i en regering.

I Vestjylland opstiller tidligere formand for Liberal Alliances Ungdom Alex Vanopslagh. Han sidder i Borgerrepræsentationen i København og er udråbt til at være en af fremtidens LA-profiler. Også hans mandat er i nogle af de dystre prognoser på vippen. Med andre ord er både ånden og fremtiden udfordret.

Søndag stemte 2,2 pct. på LA til Europa-Parlamentet. Ikke massiv tilbagegang sammenlignet med 2,9 pct. for fem år siden. Men der var et symbolsk ubehag forbundet med de 2,2 pct., som er faretruende tæt på spærregrænsens 2 pct. ved folketingsvalg.

Lørdag fremlægger partiet en opdateret 2030-plan. Mere reformivrig end noget andet partis. Med Venstres ryk mod midten burde der være publikum til LA. Men valgdagen bliver først og fremmest en troværdighedstest, og resultatet bliver afgørende for tiden efter valget.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.