Dansk Folkeparti kræver et fuldt asylstop efter valget

Morten Messerschmidt (DF) vil lukke ned for muligheden for at søge asyl i Danmark. Partiformanden bakker op.

Artiklens øverste billede
Vejen frem for DF er ifølge Morten Messerschmidt at udnævne den næste store kampsag i udlændingepolitikken. Han udråber et asylstop som næste valgperiodes »helt store krav«. Arkivfoto: Niels Hougaard

DF’s stemmesluger ved EP-valget i 2014 og nyslåede folketingskandidat, Morten Messerschmidt, stempler nu ind i dansk politik med et krav om, at der efter valget skal indføres et fuldt stop for at kunne søge asyl i Danmark.

Det skal ske, selv om det vil være i strid med de internationale spilleregler, eksempelvis flygtningekonventionen og Dublin-forordningen, som Danmark er bundet af.

»I den nye valgperiode skal vi have et fuldstændigt asylstop. Og det er ikke det væsentligste for mig, om forslaget er inden for eller uden for konventionerne,« siger Morten Messerschmidt.

Han anerkender, at DF i den foregående valgperiode med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har fået flere »markante indrømmelser« i udlændingepolitikken, og peger særligt på grænsekontrol og det såkaldte paradigmeskifte. Men han mener, at DF nu skal bruge næste valgperiode på at få indført et asylstop.

Vi går ind for at begrænse antallet af asylsøgere i Danmark.

Inger Støjberg (V), udlændingeminister

DF-formand Kristian Thulesen Dahl bakker op om et fuldt asylstop i næste valgperiode og annoncerer, at partiet vil fremlægge en konkret model i løbet af valgkampen.

»Han sparker en åben dør ind. Vores holdning er, at vi skal hjælpe folk i nærområderne og ikke ved at give asyl i Danmark. Vi gør os tanker om, hvordan man kan gøre det i praksis,« siger Thulesen Dahl, der dog endnu ikke kan sige, om partiets konkrete plan vil stride imod Danmarks internationale forpligtelser.

Nye Borgerliges Pernille Vermund stiller også med et krav om et fuldstændigt asylstop efter valget. Nye Borgerlige har gjort det til et af tre ufravigelige krav til en kommende statsminister.

Til det sagde Lars Løkke Rasmussen i en partilederdebat på TV 2 tirsdag aften:

»Danmark hører til i det internationale samfund, så hvis jeg bliver mødt med krav om, at vi skal træde ud af konventionerne og sådan noget, så kan jeg ikke honorere det, beklager meget.«

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) afviser et ensidigt dansk asylstop. Hun sætter i stedet sin lid til styrket ydre grænsekontrol i Europa.

»Vi går ind for at begrænse antallet af asylsøgere i Danmark,« siger hun.

I de første tre måneder af 2019 søgte 368 personer asyl i Danmark.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen