Alternativets ledelse anklages for svigt i krænkelsessag
I lyset af flere sager om overgreb og krænkelser i partier står Alternativets tidligere næstforperson frem med budskab om at lære af hendes sag.
Alternativet taler for feminisme og åbenhed, men kritiseres nu for at have svigtet idealerne i en krænkelsessag.
Anklagen kommer fra tidl. næstforperson i Alternativet Mathilde Boesen, der i dag står frem og fortæller om en sag, hvor hun følte sig seksuelt krænket af en ældre medarbejder i partiet.
»Selve håndteringen føltes som endnu et svigt,« siger den i dag 22-årige Mathilde Boesen, der var 19 år og medlem af Alternativets hovedbestyrelse, da sagen begyndte i december 2015.
Herefter fulgte et forløb, hvor den anklagede medarbejder blev fyret, men pludselig genansat. Hvor den politiske ledelse ikke drøftede sagen med Boesen selv, og hvor hun til sidst følte sig taget »som gidsel i et internt magtspil«, da en del af hendes sag blev lækket til medierne i efteråret 2017. Af hensyn til partiet turde hun ikke stå frem.
I december 2017 lavede partiet en intern undersøgelse af flere krænkelsesanklager og konkluderede, at der skulle være klare retningslinjer fremover. Ledelsen lovede en »personalehåndbog«, som skulle »klarlægge præcist, hvilke rammer vi sætter for vores samvær«.
I dag, mere end et år senere, er der stadig ikke udarbejdet en personalehåndbog.
Partier har et stort ansvar for at håndtere og tale åbent om episoderne
Forsker Mille Mortensen, som har rådgivet Arbejdstilsynet, siger, at partier er forpligtet til at forebygge krænkende handlinger f.eks. ved at formulere retningslinjer. Hun siger også, at det »på ingen måde« er hensigtsmæssigt, hvis et parti forsøger at »dysse ned« i krænkelsessager.
Kønsforsker Kenneth Reinicke fra Roskilde Universitet påpeger, at »identitetsfølelsen i at være medlem af et parti kan overskygge overgrebet eller krænkelsen«.
»Det kan gøre det sværere at stå frem eller at sige fra. Partier har derfor et stort ansvar for at håndtere og tale åbent om episoderne,« siger han.
Politisk leder Uffe Elbæk beklager sagen.
»Jeg har meget stor respekt for, at hun står frem,« siger han og understreger, at intentionerne undervejs kun var gode.
Han henviser til sekretariatsleder Lykke Jensen (Alt.) angående personalepolitik.
»Der er mange forskellige måder at løse de opgaver, der skulle løses,« siger hun og forsikrer, at »der skal nok komme personalehåndbøger«.