• Opdateret 19/01/2019 kl. 10:51

Utålmodig Støjberg får skældud for ikke at respektere tidsfrist

Pia Kjærsgaard og flere organisationer kritiserer udlændingeministeren for at fremsætte et omfattende lovforslag uden at vente på høringssvarene.

Artiklens øverste billede
Udlændingeminister Inger Støjberg har travlt med at få gennemført regeringen og Dansk Folkepartis udlændingestramninger, inden alt går op i valgkamp. Foto: Jens Dresling

Fredag udløb fristen for at komme med høringssvar til regeringens omfattende lovforslag om det såkaldte paradigmeskift i udlændingepolitikken; et 175 sider langt strammerkatalog, som ifølge regeringen »går til kanten« af, hvad konventionerne tillader.

Lovforslaget giver blandt andet videre rammer for at inddrage opholdstilladelser, skærper straffen for at trodse et indrejseforbud og sænker sænker ydelsen til forsørgere i flygtningefamilier.

Men de organisationer, som sad og svedte op til deadlinen, fik sig en lang næse.

Allerede tirsdag − tre dage før høringsfristens udløb − havde udlændingeminister Inger Støjberg (V) fremsat lovforslaget i Folketinget. Uden at vente på fagfolkenes input.

Vi bruger mange kræfter på at give nogle ordentlige svar, men vi spilder ærlig talt vores tid, når lovforslaget så bare fremsættes på forhånd.

Anders Ladekarl, generalsekretær, Dansk Røde Kors

Det møder kritik fra flere høringsparter og ikke mindst fra Folketingets formand:

»Det er kritisabelt, at fristen ikke er blevet overholdt, så man ikke har kunnet tage højde for de høringssvar, som kommer i de sidste dage. Desværre er det et tilbagevendende problem. Sådan bør det ikke være,« siger Pia Kjærsgaard (DF).

Det er meningen, at ændringerne skal nå at træde i kraft 1. marts. Derfor har det også været vigtigt, at der blev retmæssig tid til en ordentlig lovbehandling i Folketinget, påpeger folketingsformanden, som løbende har fokus på hastværk i lovarbejdet.

Selvom regeringen ifølge hende har oppet sig på området, så er der stadig ikke godt nok.

»Jeg kan kun henstille til statsministeren, at regeringen giver høringsparterne god tid til at udarbejde deres svar,« siger Pia Kjærsgaard.

En af høringsparterne er Dansk Flygtningehjælp. Her beklager man den »urimeligt korte frist« og påtaler samtidig, at Integrations- og Udlændingeministeriet har foretaget ændringer i lovforslaget, L 140, som ikke var med i det udkast, der blev sendt i høring. For eksempel er der blevet tilføjet en ekstra paragraf vedrørende en ændring af loven om danskuddannelse til voksne udlændinge.

»Lovforslaget, der blev fremsendt den 21. december, forekommer på flere områder at være ufærdigt. Dansk Flygtningehjælp finder det kritisabelt, at vi og andre høringsparter hermed gives så ringe betingelser for at afgive bemærkninger til et vigtigt lovforslag,« skriver organisationen i dens høringssvar.

Måtte afbryde juleferie

Normalt er proceduren, at regeringen laver et udkast til et lovforslag, som så sendes i høring hos relevante organisationer, foreninger og instanser. Først når høringsfristen er udløbet, og svarene er tikket ind, fremsætter regeringen lovforslaget i Folketinget. På den måde har minister og politikere mulighed for at lytte til fagfolkene, inden de skal behandle forslaget.

Støjbergs L 140 blev sendt i høring tre dage før jul, og hos Røde Kors betød det, at flere medarbejdere fik inddraget dele af deres juleferie for at kunne nå fristen. Derfor er det mangel på respekt ikke at vente på svarene, mener generalsekretær Anders Ladekarl.

»Vi bruger mange kræfter på at give nogle ordentlige svar, men vi spilder ærlig talt vores tid, når lovforslaget så bare fremsættes på forhånd. Høringen bliver en ren formalitet,« siger han.

Han medgiver, at lovforslaget stadig kan nå at blive ændret, inden det vedtages, men:

»Formålet med høringsprocessen er jo, at lovforslaget er så gennemarbejdet som muligt, når det bliver fremsat.«

Bekymring for børnene

Røde Kors’ høringssvar, som Jyllands-Posten har fået udleveret, udtrykker nødhjælpsorganisationen bekymring for, om regeringens stramninger utilsigtet gør flygtningefamilier bange for, om de bliver sendt hjem, før der er sikkert i deres oprindelsesland.

»Konstant usikkerhed om opholdsgrundlag og forestående hjemsendelser påvirker ikke kun den almene trivsel, men også den enkeltes evne til at tage aktivt del i samfundet, mens de er her, herunder evnen til at indgå på arbejdsmarkedet og at lære dansk, som det med rette samtidigt forventes,« hedder det.

Endvidere fraråder Røde Kors at sænke integrationsydelsen til forsørgere med 2.000 kr. om måneden med den begrundelse, at store økonomiske afsavn kan skade børnenes uddannelse og jobmuligheder og skubbe dem ud i kriminalitet.

»Dette kan have store omkostninger for det danske samfund og for de af børnene, hvis ophold ikke bliver midlertidigt,« skriver organisationen.

Det har ikke været muligt at få et interview med Inger Støjberg, men hendes ministerium har sendt følgende skriftlige svar på, hvorfor hun ikke respekterede tidsfristen:

»Med finansloven for 2019 aftalte regeringen og Dansk Folkeparti en række stramninger af udlændingepolitikken. Det er vigtigt for både regeringen og for Dansk Folkeparti, at de initiativer bliver vedtaget snarest muligt.«

L 140 skal førstebehandles i Folketinget torsdag og vedtages endeligt den 21. februar.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.