Annonce
Politik

Socialdemokratiet vil løse lægemanglen med tvang

En ny tjenestepligt skal løse akut lægemangel i de klinikker og områder af landet, hvor der mangler praktiserende læger. Yngre Læger i skarp kritik.

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen forslår, at alle nyuddannede læger skal arbejde et halvt år i almen praksis i en kommune med lægemangel. Jens Dresling // Politiken

Alle unge læger skal tvinges til at arbejde et halvt år i et af de stadig flere områder af landet, der mangler praktiserende læger.

Det mener Socialdemokratiet, der vil indføre en helt ny ”tjenestepligt” for unge læger.

»Der er katastrofal mangel på praktiserende læger flere steder, og derfor er vi nødt til i en periode ekstraordinært at bede unge læger give et ekstra bidrag,« siger S-formand Mette Frederiksen.

Det er chokerende, at man vil løse lægemanglen i primærsektoren ved at tvinge alle unge læger til at arbejde som praktiserende læger – vel vidende, at der er tale om meget unge og uerfarne læger.
Camilla Rathcke, formand for Yngre Læger
Forslaget er en del af et sundhedsudspil, som partiet præsenterer fredag, og som ifølge formanden skal ses som et »valgoplæg«. Udspillet kommer, kort inden regeringen præsenterer sit eget udspil for området.

I dag har 69 pct. af de praktiserende læger lukket for tilgang af nye patienter. I 2014 var det tal blot 38 pct. Men hos Yngre Læger kritiserer formand Camilla Rathcke skarpt Socialdemokratiets forslag.

»Det er chokerende, at man vil løse lægemanglen i primærsektoren ved at tvinge alle unge læger til at arbejde som praktiserende læger – vel vidende, det er meget unge og uerfarne læger,« siger hun.

Manglen på læger i almen praksis er på få år steget markant og har bredt sig fra yderområderne til nu også at ramme hovedstaden og større byer som Randers, Esbjerg og Aalborg.

Ifølge Praktiserende Lægers Organisation kan de mange unge læger gøre stor gavn i klinikker med lægemangel. Men formand Christian Freitag advarer mod tvang. Til gengæld er han begejstret for, at Socialdemokratiet lægger op til årligt at uddanne 100 ekstra praktiserende læger.

Mette Frederiksen mener ikke, at det er urimeligt at tvinge de unge læger, som får en af de »bedste, længste og dyreste skattefinansierede uddannelser«, til at arbejde et halvt år i f.eks. en udkantskommune. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) kalder idéen letkøbt og uholdbar.

»Hvilken børnefamilie eller alvorligt syg ældre efterspørger egentlig at møde en socialdemokratisk tvangsudkommanderet yngre læge, der udskiftes hvert halve år?« spørger hun.

Socialdemokratiets sundhedsudspil indeholder 13 initiativer og koster 1,25 mia. kr. årligt. Det skal bl.a. finansieres af, at den arbejdsgiverbetalte sygedagpengeperiode forlænges med en uge.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
PLO
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Løkke og vennerne i hårdt angreb på danske lønmodtagere

Christian Rabjerg Madsen
Regeringen erkender wild west-liberalistisk kulør og går til kamp for retten til social dumping. Dansk landbrug skal have lov at ansætte ansætte praktikanter – der ikke er i praktik – fra Ukraine til 130.000 kroner om året. Og danske lønmodtagere skal i femtiden konkurrere mod brasilianere, kinesere og indere. Den borgerlige regering har erklæret krig mod almindelige danske lønmodtagere.

Blog: Vorherre bevares, Vistisen

Morten Løkkegaard
Vistisens og Dansk Folkepartis leflen for briterne i Brexit-forhandlingerne sår tvivl om, hvis interesser DF egentlig varetager.

Blog: Lars Løkke koster Danmark dyrt i brexit-forhandlinger

Anders Vistisen
Dårlig forhandlingstaktik og EU-leflen gør, at Danmark kan tabe milliarder efter brexit. Regeringen har hovedansvaret.
Annonce
Biler
Ejerne tjekker bilen bedre før syn
Regler, som betyder, at bilen bliver sendt til omsyn ved selv små fejl, har fået flere bilejere til at tjekke deres køretøj, lyder foreløbige meldinger fra Applus og FDM. Færdselsstyrelsen afventer flere erfaringer. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her