Annonce
Politik

Minister: Klima gavnes af dyre CO2-kvoter

Sol og vind styrkes, når fossilt brændsel som kul fordyres, siger energiminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Vedvarende energi som sol og vind vinder frem, fordi det er blevet langt dyrere at handle fossilt brændsel efter en reform af EU's system, som sælger CO2-kvoter.

Det siger klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt.

- På blot et år er kvoteprisen firedoblet. Det er et resultat af, at EUs energiministre sidste år vedtog at reformere EU's kvotesystem. Vi tog nogle kvoter ud, så prisen er blevet meget højere, siger Lars Chr. Lilleholt.

- Der er kommet en meget højere pris på den sorte energi. Det er blevet langt dyrere at forurene.

I februar 2018 trådte EU's nye CO2-kvoter i kraft. Reformen blev forhandlet på plads sidste år efter mange år med store overskud af kvoter. Derfor var det i årevis været meget billigt at udlede CO2.

Reformen tager hurtigere overskydende kvoter af markedet, så de flyttes til en reserve. Desuden sløjfes mange af disse kvoter permanent.

Det kan betyde, at milliarder af kvoter aldrig igen kommer på markedet. Derfor stiger prisen på CO2-kvoterne.

Spørgsmål: Skal vi gøre mere?

- Det er en kæmpemæssig gevinst for den grønne omstilling. Sol, vind og vedvarende energi bliver langt, langt billigere og mere konkurrencedygtigt overfor kul, siger Lars Chr. Lilleholt.

Spørgsmål: Men oppositionen kalder jer en kulsort regering?

- Det billede må jeg fuldstændig afvise. Vi har en meget grøn regering. Danmark stillede sig i spidsen, da vi forhandlede dette i EU. Vi var fortaler for at annullere kvoter for at få en højere kvotepris siger Lars Chr. Lilleholt.

Han venter, at der fremover fjernes endnu flere CO2-kvoter for at styrke den grønne energi. Det skal sikre, at der findes et marked for grøn omstilling fra fossile brændsler til sol og vind, siger energi- og klimaministeren.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: DR kan ”næsten være lige meget”

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.’s besparelser.

Blog: Skattesnyd koster for os alle

Gitte Seeberg
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre.
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her