Annonce
Politik

Politikere undersøger erstatning efter for sen kræftscreening

Kvinde får afvist erstatning efter forsinket skanning. DF og K vil undersøge loven, ministeren er åben.

Det er ikke i orden, at en region undskylder sen undersøgelse for brystkræft med mangel på ressourcer.

Sådan lyder det fra både sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og flere andre partier, efter at Højesteret tirsdag har afvist en kvindes erstatning, efter at Region Hovedstaden indkaldte hende 38 dage for sent til en undersøgelse for brystkræft.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, vil tage sagen op med sundhedsministeren.

- Jeg undrer mig, og spørgsmålet er selvfølgelig, om vi skal se på den måde, vi laver garantier på. Det bliver jeg nødt til at tage op med ministeren.

- Det er utroligt, at øget pres på ressourcerne kan være grundlag for, at man ikke indkalder rettidigt, siger hun.

De Konservatives sundhedsordfører, Mette Abildgaard, vil ligeledes se på sagen.

- Det bør ikke være sådan i et sundhedsvæsen, at en region kan bruge en så bred og så ukonkret undskyldning som ressourcemangel eller kapacitetsproblemer til ikke at leve op til tidsfrister, som gælder, siger hun.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) skriver i en skriftlig kommentar til Ritzau, at hun vil følge op på sagen.

- Det må simpelthen ikke være sådan, at regionerne slipper for erstatningsansvaret med henvisning til manglende ressourcer, fordi de laver dårlig planlægning, og man som patient derfor ikke kan få prøvet sin sag.

- Det underminerer patientrettighederne, og det skal vi have rettet op på, siger Ellen Trane Nørby i et skriftligt svar, der ikke giver mere konkrete bud på, hvad ministeren vil gøre.

Kvinden havde krævet erstatning, fordi hun mente, at en rettidig undersøgelse kunne have sikret, at kræftknuden var blevet opdaget tidligere.

Regionen har tidligere forklaret, at flere end forventet ville screenes. Derfor var der ikke tilstrækkeligt med ressourcer, og derfor blev loven desværre ikke overholdt.

I vinter vurderede Østre Landsret, at kvinden ikke havde ret til erstatning. Situationen var ikke akut, og kvinden havde ikke symptomer på brystkræft. Derfor kan man ikke laste regionen, mente landsretten.

Højesteret blåstemplede tirsdag dommen og tiltrådte, "at ressourcemæssige hindringer for rettidige indkaldelser til mammografi under den forebyggende folkeundersøgelse ikke var omfattet af reglerne om erstatning for patientskader".

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kommentar: Sorte Knud tog ordentligheden med ud af Danske Bank

Steen Rosenbak
At netop Danske Bank er involveret i en af verdenshistoriens største hvidvaskskandaler er kulminationen på to årtiers langsom nedbrydning af bankens kultur. Men banken er ikke den eneste aktør i affæren, der demonstrerer flosset moral.
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: DR kan ”næsten være lige meget”

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.’s besparelser.

Blog: Skattesnyd koster for os alle

Gitte Seeberg
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre.
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her